Агенти от ДАНС ще се учат да заглушават Wi Fi и GSM

Общество

26-08-2013, 15:51

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Курсът включва 30 учебни часа, а крайният срок за кандидатите е вторник

30 агенти от ДАНС ще преминат специален курс за анализ на методите за прослушване, заглушаване и защита на данните, изпратени от безжичните мрежи Wi Fi, WiMAX, UMTS и др.

Това става ясно от сайта на Държавната агенция "Национална сигурност" . Според плана обучението ще включва 30 учебни часа, а крайният срок за кандидатите е вторник.

Спецагентите ще се запознават с основните параметри и характеристики на антените, ще учат какви точно видове има за ултракъси и къси вълни. Те трябва отлично да познават и принципите на радиопеленгация, а също и как се определят източниците на радиосигналите.

ДАНС са пуснали обществена поръчка и за друг курс свързан с действието на спътникова комуникационна система за нуждите за осигуряване на властта.

Спецполицаите ще могат да откриват моментално смущения в мрежата и да ги отстраняват.

Курсът е предназначен за служители, които всеки ден работят по изграждане на канали и оперативен контрол на радиочестотния спектър. Идеята е да придобият нови знания и умения и да се запознаят с последните тенденции в областта на аудиомониторинга и радиопеленгацията, пише в. "24 часа".

На сайта си ДАНС е публикувал и изискванията си за това на какви условия трябва да отговарят антимафиотите от ГДБОП, за да бъдат прехвърлени в агенцията. Те трябва да подадат заявление за влизане в ДАНС, да минат на психотест и на детектор на лъжата. Ще бъдат проверявани и за достъп до класифицирана информация.

Съгласно наредбата от 2008 г. за постъпване в агенцията кандидатите за работа не трябва да са по-възрастни от 40 години, необходимо е също да имат висше образование за агенти и средно за сътрудници.

ДАНС посочва обаче, че няма да има нужда да се преминава през медицински и физически тест, тъй като антимафиотите вече са минали през такива изпити в МВР.