Превозвачи се вдигнаха на протест в Благоевград

Региони

26-08-2013, 14:09

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Причината за бунта е нова транспортна схема

Над 30 автобуса се събраха на автогарата в Благоевград в знак на протест срещу въведената нова транспортна схема. Разписанието грубо ощетява превозвачите за сметка на петричката частна фирма "Чона", предаде "Стандарт".

Превозвачите се събраха към 09:00 часа, а малко по-късно с надути клаксони обиколиха главните улици на града.

Новото разписание е наложено от промененото време за пътуване след пускането в експлоатация на новата отсечка от автомагистрала "Струма".

"Ако преди 20 години от Благоевград за София имаше 16 автобуса, сега са над 60. Беше постигнато някакво равновесие, но в момента с тази промяна има напрежение между превозвачите. На благоевградската автогара пристига въпросната петричка фирма и тръгва 5 минути преди мен за Сандански или София. Аз за какво да бия път дотам с празен рейс?! Всички трябва да сме равнопоставени, а не да се правят промени избирателно в полза на един или друг", категоричен е Петър Демерджиев - управителят на най-голямата транспортна фирма в Пиринския край "Пътнически превози" ООД.

Протестът се организира от благоевградските транспортни фирми "Пътнически превози" ООД, "Струма 11" ООД и "Скаптопара 5" ООД. Превозвачите настояват Министерството на транспорта да промени несправедливата транспортна схема възможно най-скоро.

Държавната институция е направила служебна промяна на междуградските разписания, която е в полза единствено на петричката частна фирма "Чона". Не е искано становището на Областната комисия по транспорта, твърдят протестиращите. Те се заканиха, че няма да спрат протестите им, докато транспортната схема не бъде променена.