Западът готви военни действия срещу Сирия

Великобритания, Франция и САЩ отговарят на атаката с химическо оръжие

Великобритания планира да се присъедини към САЩ и да предприеме военни действия срещу Сирия в рамките на дни, пише "Дейли телеграф".
Така Западът смята да отговори на атаката с химическо оръжие, която се предполага, че силите на президента Башар Асад са извършили срещу своя собствен народ. Кораби на британския кралски флот са в бойна готовност да участват заедно със САЩ в евентуална серия от бомбардировки с ракети.
Преговорите между британския премиер и международните лидери ще продължат, но всяко съгласувано военно действие може да бъде предприето още през следващата седмица.
Британският външен министър Уилям Хейг предупреди, че светът няма да стои безучастно и няма да позволи на режима на Башар Асад да използва "безнаказано” химическо оръжие срещу сирийския народ.
Великобритания, САЩ и техните съюзници трябва да покажат на Асад, че извършването на подобно зверство "означава да се премине границата, и че светът ще реагира при пресичането на тази граница", подчерта той.

Френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че все още не е взето решение за предприемане на военни действия в отговор на атаката с отровен газ в Сирия. Той обаче отбеляза, че се разглежда такава възможност.
"Такова решение не е взето”, каза Фабиюс пред радио "Юроп 1". "Трябва да има пропорционална реакция... и това ще бъде решено в идните дни", допълни той. "Всички възможности са предвидени. Единствената, която не е обект на обсъждане, е да няма реакция".
Междувременно сирийската опозиция, която се бори срещу правителствените войски, опроверга твърденията, че е използвано химическо оръжие в предградия на Дамаск, предаде АФП. В неделя беше взето решение инспекторите на ООН да бъдат допуснати до районите в околностите на столицата, където през миналата седмица бе извършено предполагаемото нападение с химическо оръжие.
САЩ реагираха на решението с думите, че е направено "прекалено късно". По думите на генералният секретар на ООН Бан Ки-мун разследването на тези твърдения не бива да се бави нито с час, предаде ИТАР-ТАСС.
Освен това ООН опроверга информацията, че отказва да разследва химическата атака в близост до град Алепо – изучаването на новия инцидент в момента е най-важен приоритет, но това не значи, че другите случаи няма да се разследват.
Предстои днес експерти на ООН да започнат разследването на предполагаемата химическа атака в околностите на Дамаск.