Делата няма да закъснеят

Най-доброто от печата

26-08-2013, 06:16

Снимка:

Георги Кожухаров

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кадруването във властта си остава на тъмно

Докато пред микрофоните и камерите дългогодишни активисти на БСП, с претенции за човешко и политическо достойнство, защитават като матросовци продължаващото обрастване със скандални назначения на сегашната власт, разговорени неофициално, кършат ръце и вдигат безпомощно рамене, обяснявайки, че са "страшно зависими" и не могат "нищо да направят". И това, което предизвиква и протестния гняв, и откровена насмешка, е очакването обществото да прояви "разбиране" и "да им влезе в положението".

Същото се чете и "между редовете" в обясненията на премиера и министрите (извън квотата на ДПС) за поредицата назначения и след труса с Делян Пеевски, показала на практика, че предлагането и избирането му за шеф на ДАНС не е просто гаф, а целенасочена кадрова политика на сегашните управляващи.

Стана традиция участниците в обявеното като експертно правителство или да сричат имената на "избраниците" си за ключови постове в изпълнителната власт, или да прехвърлят отговорността за подбора им на партиите, които го сътвориха на марионетния принцип.

ДПС скоростно и нагло, без да му пука за някакво обществено мнение, реставрира отличили се с безобразия по време на управленските му мандати с НДСВ и в тройната коалиция. Дори само фактът, че след като земеделският министър Димитър Греков се осмели да каже пред БНТ, че назначението на одиозния бивш кмет на Царево Петко Арнаудов за директор на местното горско стопанство ще бъде преразгледано, а след няколко дни от министерството "уточниха", че отговаря на всички законови изисквания за длъжността, показва кой командва кадровия парад.

Сега дойде и редът на митниците, чиято дейност е от огромно значение за финансовото здраве на държавата. Заради досегашната професионална биография на министър Петър Чобанов е малко вероятно да познава отблизо хората, които назначава начело на агенцията. Така или иначе ще ги познае по делата им и ако, разбира се, именно като експерт реши да прекъсне традицията на бюджетите с изкуствено намалените приходи.