Плажът е голям и опасности дебнат отвсякъде

Най-доброто от печата

25-08-2013, 08:07

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Дупки и опасни течения дебнат по 10 плажа на Южното Черноморие

Зажаднели за почивка и прохлада, хиляди туристи се хвърлят по плажовете с изпразнени от грижи глави. Плажът обаче не е най-безопасното място за релакс, освен ако не е ваш.

Най-разнообразни опасности дебнат летовниците и обикновено те се сещат за тях, когато вече е късно.

Лайфстайлът на плажуващите също не работи в тяхна полза. Обичайна гледка е майка, окичена със злато и със скъп телефон в ръка, да стъпи на счупена бутилка в пясъка, докато тича към вълните, в които детето  е влязло без надзор при червен флаг, а мощен джет кръжи около него.

Ето няколко примера, които, ако не ви свършат работа това лято, поне ще сте предупредени за следващото.

Джетове сноват сред туристите

Без инциденти с джетове минава засега лятото по Черноморието. Според новите изисквания на Морската администрация всички водни атракциони трябва да се движат в специални коридори, а отплаването и акостирането им трябва да става на специални понтони навътре в морето.

Вече всички организирани джетове са снабдени с бутон за спиране от брега. Новият регламент бе приет заради наглите набези на джигити. Няколко смъртни случая имаше в морето, като най-емблематичният е с бившия депутат от СДС Илко Ескенази.

И тъкмо да се успокоим, че има нови изисквания и по-строг контрол, изниква нова опасност - частните джетове.

Това са мощните водни мотори на хора, които без колебание може да бъдат определени като мутри. В морето те се държат като на магистралата - пътят е техен, карат с 200 км/ч и не им пука от никого и нищо. Такъв “баровец” изпразни преди дни плажа на къмпинг “Арапя”.

Докато туристите сигнализират за бандита, който пореше вълните край главите им, докато се задействат някакви органи, бабаитът вече беше избръмчал към Бургас, надбягвайки се с познатата от соца “комета”.

Мъртвакът се вихри на юг

Дупки и опасни течения дебнат по 10 плажа на Южното Черноморие. Това са Северният плаж в Обзор,   Иракли, Северният плаж в Приморско, северната ивица в Поморие, южната в Слънчев бряг, плажовете в Созопол, Каваците, Ахтопол и Синеморец.

През август се появява опасното мъртво вълнение, известно като мъртвак. То образува подводни ями, които засмукват плувеца, дърпайки го надолу.

Единственото спасение, ако попаднеш в лапите му, е да плуваш успоредно, а не директно към брега. Само така можеш да излезеш от опасната зона, съветва д-р Андрей Найденов, шеф на Асоциацията по водно спасяване. Важно е да се запази самообладание и плувецът да не се паникьосва.

Това лято мъртвото вълнение на юг се появи около 10 август и само за два дни взе седем жертви.

Ново - сейфове по чадърите 

Както всеки  сезон и този по варненските плажове дебнат крадци. 
Полицаите съветват хората да не ходят на плажа със скъпи вещи, както и да не ги оставят без надзор. За съжаление малко хора се съобразяват с опасността в желанието си да покажат на всички скъпите си телефони или бижута.

Курортът Албена обаче му намери цаката - оборудва чадърите със сейфове. В симпатичните жълти касетки летовниците безплатно могат да оставят ценните си вещи, тъй като цената за минитрезора влиза в стойността на чадъра.

По Южното Черноморие положението с крадците е още по-лошо. Там те действат не само на плажа, но и в градския транспорт до морето. Полицаи със специално обучени кучета дебнат крадците в Слънчев бряг, а в Приморско дори бе командирована Мирослава Мюлерова - полицайка от чешката полиция, която да помага на сънародниците си в града и да ги съветва как да прекарат почивката си с възможно най-малко проблеми ищети.

Още с пристигането си Мюлерова попадна на случай с две обрани чехкини. Момичетата били обградени от група млади мъже, които завързали разговор с тях и уж започнали свалка. След пет минути багажът им изчезнал. “Трябвало е да си пазят гърба и да не говорят с толкова много мъже едновременно, съмнително е”, съветва полицайката всички туристи.

Полицията в Слънчев бряг пък прави през ден хайки за крадци, проститутки и джебчии. Над 30 души бяха арестувани наведнъж от импровизирани ромски лагери в покрайнините на курорта. Някои от гастрольорите, дошли за лесна плячка, спели направо върху дюните на плажа - един вид денонощно дежурство за заблудени или пияни туристи.

И за “десерт” съвсем пресен случай - в големите курорти на юг са заловени малолетни крадци, които се хвърлят като Тарзан от дървета и дюни върху туристите и им отмъкват чанти и ценности.

Царевица със сол от мръсен джоб

Плажуването крие и опасност от отравяне с храни, предлагани от съмнителни търговци. Роми например обикалят с мръсни кофи, в които има варена царевица и даже сладолед. Царевицата може да е от няколко дни, а когато туристите поискат сол, тя се вади в насипен вид от джоба и кочанът се поръсва щедро.

Сладоледът също е със съмнително качество и не се разнася в хладилни чанти. Всичко това води до масови чревни инфекции. В момента бургаското инфекциозно отделение се пука по шевовете от заболели туристи. Трябва да се внимава и с консумацията на картофи и цаца от плажните заведения. Често олиото, в което се пържат, е ползвано за първи път през май.

Концесионерите на варненския плаж признават, че няма оправия с амбулантните търговци. “Гоним ги от единия край, а те налитат от другия. Нямаме правомощия да направим повече”, признава Андрей Василев от фирмата концесионер.

Пирон в петата

Замърсяването на плажовете е видимо, но и подло, защото под пясъка е пълно с пирони или счупени стъкла. Изхвърлят се всевъзможни предмети и отпадъци без никакво притеснение. Правят го както българи, така и чужденци.

“Това е въпрос на ниска култура и най-вече на самосъзнание. Камари с боклуци се изиспват в края на работния ден. Ежедневно се чисти - както ръчно, така и механично”, обяснява Андрей Василев от фирмата - концесионер на варненските плажове.

Имало дори хора, които си хвърляли фасовете на пясъка, въпреки че чадърите са с пепелници. Интересен факт е, че на неохраняемите плажове се цапа по-малко. По-голяма част от хората, които търсят спокойни ивици, явно са по-отговорни и съвестно почистват след себе си.

Така е на север, а на юг е точно обратното. Причината е, че след Бургас има много неохраняеми ивици, които са окупирани почти целогодишно от къмпингари. Много от тях не считат за необходимо да почистят, особено след огньовете, които са палили.

Децата не са тъй невинни

С извинение към всички родители, но децата на плажа съвсем не са малка напаст. Палави малчугани се забавляват, като досаждат на съседите си по хавлия, дърпат им багажа или направо им хвърлят пясък в очите.

Прекалено загрижени майки пък вдигат скандал, ако някой наоколо запали цигара или каже “забранена” дума.

Затова пък често може да видите баби, които се унасят от слънцето и за по-сигурно са вързали внуците си с въженце - да не избягат във водата.

Врещящите бебета или крещящите по децата си родители също са вид агресия спрямо почиващите. Всички забележки обаче се приемат на нож и скандалите и даже побоищата заради невъзпитани наследници далеч не са рядкост.

Не очаквайте разбиране, че искате да си почивате на спокойствие.