5 напитки за море без доктор

Най-доброто от печата

25-08-2013, 07:53

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Чай от мента разхлажда и понижава кръвното

Една година чакате лятната ваканция и когато вече сте на избраното за почивката място, започва поредица от леки неразположения? Не сте сами. Случва се на всеки втори. Нарича се синдром на скъсаната пружина по сполучливото определение на японски медици. Типично е за модерния човек, който има да свърши сто неща на работното си място, преди да си напълни куфара с плажни дрехи. Сгъстяването на графика е последното навиване към вече натрупаната през месеците умора. А пътуването, рязката промяна в прекарването на времето, нетипичната храна водят образно казано до объркване на организма. И той реагира с дискомфорт във всички органи. Или пък просто това е моментът, в който човек има време да чуе какво казва тялото му.

Без да броим инциденти с препиване, агресивни насекоми, медузи, травми от надценяване на физическата форма, почивката може да бъде помрачена от уж леки, но досадни оплаквания. Като морска болест, главоболие, промени в кръвното, стомашни болки, разстройство. За всяко от тях им десетки лекарства. И често аптечката на отпускаря е претъпкана с тях, но лесен начин да се избегнат или да се изкарат в лека форма може да бъде изборът на напитки.

Повечето са достъпни на всяко място, но нищо не пречи да сложите до сандвича за из път парче свеж корен джинджифил и да режете шайби, които да овкусяват водата. Така ще получавате с всяко отпиване порция свежест и едновременно лекарство срещу световъртежа в транспорта. Дори хората, на които не им се гади от болестта на пътуването, се чувстват по-добре, когато вестибуларният им апарат е под въздействието на зеленчука. Първата асоциация обикновено е защо направо не се препоръчва джинджифилова бира. Дори да сте на място, където продават напитката, тя най-често няма много общо с натуралната съставка. И не е подходяща за деца. Но джинджифиловата лимонада - нещо като натурална безалкохолна бира,
която може да се приготви дори в движение, помага да пътуваме без неприятното чувство в стомаха. Обелен и накълцан на ситно пресен корен в количество на вкус се слага в бутилка охладена обикновена или газирана вода, капва се пресен лимонов сок, а ако има нужда - и малко мед или кафява захар за подслаждане. Може да се пие и без прецеждане. Остави ли се няколко дни на хладно, започва да ферментира и тогава вече се доближава до бира.

Освен срещу морска болест джинджифиловите напитки помагат и за регулиране на храносмилането. Имат умерено действие на натурален аналгетик (обезболяващо) при стомашни нерзположения. Приписва им се и лек защитен ефект срещу бактерии - ценно достойнство в сезона, в който храната се разваля бързо, а патогените буквално цъфтят. От корена може да се прави и чай, а го има и на прах като подправка, която също може да се използва за напитка.

Традиционният за нас айрян е идеалното разхладително в жегата. Когато го приготвяте от доказано полезно мляко с добри бактерии, укрепва имунитета срещу гъбични инфекции - опасност, която може да се допусне при плуване и забавления във водата. Живите култури в млякото помагат и за баланса на добрите и лошите бактерии в стомаха и червата, помагат и при затегнат стомах - често оплакване при смяна на климата и храната.

С леките простуди, влизането в студена вода, ваканционните сексуални преживявания се свързва циститът. Неприятност, която може да наложи ходене на лекар. Но за да се ограничи рискът, може да се използва изпитано средство срещу инфекции на пикочните пътища - напитка от червени боровинки. С леко киселия си вкус дава приятна запарка, която е вкусна и топла, и студена. Същата работа върши смути от пресните или замразени плодове - ще ви го направят в повечето заведения, които поднасят сладоледи с плодове. Сходно е действието и на черните боровинки. "Братовчедите" са сред суперхраните, които удължават младостта и пазят от рак. Сега са в сезона си и може да се намерят на пазарите дори в курортите.

Чай от мента разхлажда и понижава кръвното - добра новина за хората, които лесно кипват (какъвто и смисъл да влагаме в това). Хипотониците обаче трябва да имат едно на ум, защото в горещините и без това често се чувстват зле. За тях ударна доза ментов чай не е препоръчителна.

Но пък може да се насладят на освежаващия лек срещу баналното главоболие от промяната на климата - кафето. Независимо дали е ледено фрапе, или топло горчиво еспресо. Две последователни чаши вливат около 200 мг кофеин - достатъчно, за да успокоят главоболието при здрави хора според няколко изследвания. Когато са налице хронични заболявания обаче, докторът казва дали такава "терапия" е позволена. А дори и да се мислите за здрави, ако след напитката ви се появяват сърцебиене, световъртеж, гадене - въздържайте се. Още повече че поемаме кофеин не само от кафето, а и от много други освежаващи напитки.