Новите играчи на политическата сцена

Най-доброто от печата

24-08-2013, 09:14

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Коментар на социолозите Кольо Колев и Живко Георгиев

Вчера в публичното пространство се заговори и за създаването на нов ляв проект. Той трябва да бъде факт до есента. Кое провокира появата на нови формации на политическата сцена, след като вече почти всеки ден сме свидетели на такива. Кое провокира и обединението на партиите в Реформаторския блок? По тези въпроси публикуваме мненията на социолози.


Кольо Колев, социолог: Всичко зависи от опаковката, от харизмата на водача


Появата на нови формации се дължи до голяма степен на кризата в политическото пространство като цяло. Затова и сега различни субекти се опитват да предлагат нещо различно. Как ще се развият обаче, дали ще спечелят доверието на обществото, тепърва ще видим. Всичко зависи от опаковката, от харизмата на водачите, от възможността да комуникират с хората. Нека се върнем назад във времето. Спомнете си с каква надежда бе посрещнат Симеон Сакскобургготски. Имаше огромни очаквания към него. Същото се случи и с Бойко Борисов. Друг е въпросът какъв е резултатът след това. Вече години наред наблюдаваме една тенденция, че хората търсят нов месия, но след това се разочароват. Превърна се в правило при нас  

Причината е, че голяма част от хората не знаят какво могат и не могат да искат от политическите лица. Едва ли не очакват да бъдат спасени от небесни ангели, от изключителни личности, които ще разтворят душата и сърцето си за народните маси. Мислят си, че всички ще бъдат доволни - както бедните, така и богатите. Но това не е възможно. В политиката има други правила. Затова и накрая хората си казват: „ама и тези са като онези”. Те дори не си дават сметка кой реално е полезен и кой не.

 

Нека вземем за пример и Реформаторския блок. Виждате, че някои партии не успяват да прескочат бариерата за влизане в парламента и след това търсят начини за различни обединения. Да си призная, Реформаторският блок ми прилича на насипен тюрлюгювеч, където не е ясно доколко е блок, доколко е коалицийка на дребни партийки. Питам се: и какво му реформаторското? Но както се казва, всеки се бори за място под слънцето.

 

Сега се заговори и че от парламентарната група на ГЕРБ ще се отцепят няколко души, че ще се прави нов проект. Само че не знам това дали ще има успех и изобщо дали е вярно. Затова не мога да кажа, че това движение ще има някакви перспективи.

 

Що се отнася до Георги Първанов, не ме изненадва новината, че той и Татяна Дончева готвят нов ляв проект. Първанов направи заявка за “АБВ” още когато беше президент. Очевидно е, че партийното строителство го влече. Вярно е, че проектът “АБВ” не се оказа особено успешен, но нека видим сега какво предстои.

 

Не мога да отрека, че тези формации се надяват на скорошни предсрочни избори. Затова и всеки ден научаваме за нови субекти на политическата сцена. Само че никой не може да каже кога точно ще има нов вот. Включително и социолозите. Вярно е, че мнозинството в парламента е доста крехко, конфигурацията е сложна, но никой не знае дали изборите ще са след 6 месеца, една или две години.


Живко Георгиев, социолог: За някои е формула за оцеляване
Много са факторите, които допринасят за появата на нови проекти на политическата сцена. Знаете, че избирателната активност на последния вот не беше особено голяма. При нас такава от близо 50% дори се приема за ниска. Така една част от формациите останаха извън парламента. Знаете, че на политическия пазар се предлагат различни идеи, продукти, нови имена. Въпреки че се смята, че у нас има около 200 партии, последният вот показа, че на този пазар има дефицит. На него липсват много съществени неща. Има български граждани, които не упражниха правото си на глас и останаха непредставени в десния сектор, в националистическия и в център-дясно - също. Така че точно този дефицит и ситуацията от последните месеци най-вероятно са причината за появата на нови проекти. Не може да се отрече и че по-голямата част от стремежа към коалиране, който наблюдаваме, особено в Реформаторския блок, е своеобразна формула за политическо оцеляване. През годините се нагледахме на какви ли не обединения. Само че точно в Реформаторския блок няма да получим някакъв нов политически продукт. Ако се появят такива на сцената, то те няма да са претопляни или рециклирани, а по-скоро субекти, които искат да започнат отначало.

 

Що се отнася до новината, че Георги Първанов подготвя нов политически проект заедно с Татяна Дончева, не мога да коментирам. Признавам си, че не съм чул подобно нещо. Лично на мен ми изглежда странна такава комбинация. Може Първанов да създаде ново движение от типа на “АБВ”, времето ще покаже, но не ми се струва реално да си партнира с Татяна Дончева. При всички положения обаче ще има нови формации и в лявото пространство. И би трябвало да е така. Прекалено много свикнахме новите идеи и движения да се раждат само в дясното. Лявото също се нуждае от конкурентен дух, от това БСП само ще спечели.