На плажа: Бум на припаднали от жега и сигнали за изгубени деца

Туризъм

24-08-2013, 10:00

Снимка:

burgasutre, архив

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Разсеяни родители с часове дирят малчуганите си по морето

Това лято бургаските плажни ивици се оказват сред най-предпочитаните за туристите, сочат наблюденията на шефа на водно-спасителната служба в Бургас – Николай Иванов.

По тази причина и през последните месеци се наблюдава бум на сигнали за изгубени деца по плажа.

По информация на Иванов подобни сигнали спасителите получавали всеки ден по няколко пъти.  До момента за щастие няма нито един случай на безследно изчезнало дете или пък удавено.

Ставало дума главно за деца, които докато майките им се припичат на плажа тръгват на опознавателна разходка, после спасителите ги откривали на повече от 500 метра от хавлията на родителите им.

Друга истерия характерна за сезона са множеството случаи на припаднали в горещините по плажа. От областната служба по водно спасяване от началото на лятото алармират за рисковете в топлото време и за опасните последици от силното слънце.

Най-често жертви на жегите савали момичета около 13 и 14 години. И това лято с топлинен удар или с хипертонична криза са паднали десетки на излизане от морето. 

Тези случаи били главно в следобедните часове, когато слънцето е много по-силно. Средната възраст на хората, станали жертва на подобни инциденти е между 60-75 години, както и малки деца около 6-годишна възраст, които били целодневно на плажа.