Пожарът край Свиленград още не е овладян

Региони

23-08-2013, 17:47

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В момента горят 800 декара горска площ

Засегнатата горска територия при пожара край Свиленград се разраства. В момента горят 800 декара, от които 450 дка са държавни гори, а 350 – общински, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

Хеликоптерът от авиобаза "Крумово", който вчера помагаше при гасенето на пожара, се включи отново в гасенето на пламъците. Специализирани автомобили също помагат за овладяване на пожара.

На терена са близо 50 служители от специализираните групи за гасене на горски пожари. Те са от Регионална дирекция по горите – Кърджали, звена на дирекцията в Хасково и Свиленград, както и от Държавните горски стопанства – Свиленград, Хасково и Кърджали.

Всички налични хора и ресурси са привлечени за локализирането на пожара.

На място продължава работа и Кризисния щаб, който беше ситуиран още снощи с заповед на областния управител на Хасково Кадир Исов.

Силният вятър допълнително усложнява обстановката и спомага за увеличаване на скоростта на разпространение на огъня.

Засега няма опасност за населените места в близост до огнището.

 

Сигналът за пожара край Свиленград бе подаден вчера към 13.37 часа. На мястото веднага бяха изпратени огнеборци, служители на горското и доброволци, които потушаваха огъня.

Пламъците обхванаха сухи треви, храсти, изоставена селскостопанска земя и смесена гора между селата Студена, Михалич и Равна гора, община Свиленград.