Василев и Петков в спор за Технопарка

Политика

23-08-2013, 11:28

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

БСП трябва да се върне на територията на морала

Проектът бил рисков затова се случил в края на мандата на служебното правителство

Технопаркът като проект е заложен преди четири години. До преди една година нямаше компания за него, нямаше управител. Тоест, реално Технопарка, благодарение до голяма степен на усилията на президента, тръгна като проект доста бързо да се развива.

Това заяви пред Нова телевизия икономически министър от служебното правителство Асен Василев. Изказването му бе по повод критиките на Румен Петков, определил Технопарка в София като "поразии , свършени от служебното правителство".

Асен Василев допълни, че при кабинета "Райков" са се прехвърлили и последните имоти, които трябвало, за да може да стане Технопарка. "Направи се детайлен план по седмици, точно как ще бъде изграден".

Бившият служебен министър беше категоричен, че за този проект не трябва да се мисли като проект за изграждане на офис сгради. "Идеята на такъв тип паркове е те да могат да помогнат на индустрията за дейности, които всяка фирма по отделно не може да прави, в т.ч. да се обучават кадри, да се осигури пространство, за да могат млади деца да влязат там", коментира Василев.

По думите му, крайният срок за усвояването на парите е декември 2015-та, а не септември т.г. "Европейските пари трябва да бъдат използвани за изграждането на Технопарка и дейностите по него".

В пряка телефонна връзка Румен Петков защити своето изказване, като заяви, че никога не е коментирал от какво се изхранва семейството на архитект Ангел Захариев.

"И е добре, ако той наистина не е ангажиран с предварително проектиране, без какъвто и да е формален ангажимент, на Технопарка. Второ, факта, че г-н Василев обвини президента Росен Плевнелиев и предишното правителство на Борисов в некомпетентност, непрофесионализъм и незаинтересованост към Технопарка, е едната страна на въпроса. Но също така е факт, че служебното правителство, единственото, което направи за Технопарка е залагането на 7-те милиона, които правителството на г-н Орешарски трябваше да плати и то не съвсем ясно от обществена точка защо. Не са лев, не са два", поясни Петков.

Асен Василев от своя страна каза, че проектът за Технопарка бил рисков.

"Влизайки в проекта, той беше рисков проект. Той беше в списъка рискови проекти и на Европейската комисия и на българското правителство, както на предишното, така и на нашето. Излизайки, този проект по седмица беше планиран, съвсем ясно бяха направени паричните потоци за проекта, в т.ч. и очакваните парични потоци за строителството. На базата на това се взе решение точно каква да бъде сумата, която да влезе от държавната компания в Технопарка. Това не беше сума, която ние си измислихме във въздуха. Затова се случи и в края на мандата на служебното правителство, а не в началото", защити се икономическият министър от служебното правителство.