Актуализация на обещанията няма да има, категорична е Бобева

Трябвало да се потискат разходите, така че да се балансирана икономиката

Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева заяви, че след актуализацията на бюджета, актуализация на обещанията няма да има. Пред Нова телевизия тя заяви, че трябва да се види как върви икономиката и есенните прогнози. Очаквал се по-добър сезон в туризма и добра реколта. Бобева подчерта, че още служебният кабинет ревизира растежа за тази година от 1,9 на 1.

Ще видим как ще се развият основните икономически параметри и до края на годината се надявам да успеем да изпълним ангажиментите си, особено в социалната сфера, каза тя. Вицепремиерът добави, че трябва да се потискат разходите, така че да се гарантира една балансирана икономика.

"Ние правим разплащане с бизнеса, защото очакваме бизнесът да се разплати с хората за това да се реализират по-големи стопански обороти и да се върне икономиката към една нормалност. Засега няма достатъчно аргументи за втора ревизия на бюджета, мисля, че ще се вместим”, каза Бобева.

Тя заяви, че министрите вече са започнали да предприемат стъпки за редуциране на разходите, включително съкращения, в Министерския съвет.

"Министърът на финансите Петър Чобанов ще направи така, че всеки непредвиден разход ще се обсъжда на Министерски съвет и ще се взема решение от Министерски съвет. Мисля, че правителството направи по-лесните неща. Що се отнася до минималната работна заплата правителството не решава този въпрос, има тристранен съвет, който обсъжда и решава. Аз няма да участвам в този тристранен съвет", посочи Бобева, цитирана от БГНЕС.

За новата регулация на държавните предприятия, вицепремиерът каза, че основната причина за това да се направи законът е, защото има обществено съгласие по тезата, че държавните предприятия не се управляват добре.

"Ние имаме 224 държавни дружества с държавно участие над 50%. Въпросът е тези, които са под 50%, миноритарните, на тях правим ревизии, защото държавата не знае колко са тези дружества с миноритарен дял на държавата. От тези 224 предприятия, една част от тях ту се включват в забранителния списък, ту се вадят."

Бобева даде за пример Франция, където по думите й, има много повече държавни предприятия в много повече сектори.

"Целият период на прехода доказа, че най-важно е как ще се управляват тези предприятия. Има препоръка на ЕК как трябва да се управляват в 4 основни пункта, първият е прозрачност", каза Даниела Бобева и посочи като пример "Български пощи".

"Проблемът на държавните предприятия е, че те изпълняват обществени функции, тоест те не са само с търговски функции. Пощите имат период, в който са били на печалба, но в последните години са на сериозна загуба. Разчитаме много на синдикатите за тези предприятия, които са в много тежко финансово състояние", завърши Бобева.