БСП трябва да се върне на територията на морала

Независимо от проверката на прокуратурата, в БНБ тече ремонт, обяви Румен Петков

В момента в печатницата на Българската народна банка тече ремонт, обяви бившият министър на вътрешните работи Румен Петков пред Нова телевизия. "Независимо от проверката на прокуратурата, ангажиментът, който някакси е мотивирал ръководството на БНБ да отиде на това решение, очевидно е неотклоним. Прокуратурата и ДАНС нямат значение", допълни той.

Изказването му е по повод създаването на смесено дружество между печатницата на БНБ и и френски филиал на белгийската компания "Франсоа Шарл Обертюр Груп", което да печата банкноти у нас. В момента прокуратурата и ДАНС проверяват сделката.

По думите на Петков, това се прави по един "дълбоко непубличен" начин и зад гърба на Народното събрание.

"Аз и до ден днешен съм убеден, че Станишев и ръководството на пратията са били информирани преди повече от месец за ситуацията", заяви в ефир бившият вътрешен министър. "И фактът на мълчанието ни прави като партия съучастници. Ако ние бяхме реагирали навреме, намяше да се стигне до тази драма. Вие представяте ли си какъв ангажимент е това при налична проверка на прокуратурата, да започнат строително-монтажни разделителни дейности, да започнат монтажи и демонтажи на видимери и т.н. Значи, тези хора толкова са се заложили, че нито прокуратура, нито ДАНС, нито Народно събрание, може да ги спре. Ангажиментът очевидно е с тежести, които не подлежат на коментар и съмнение", добави още Румен Петков.

Той обвини служебното правителство в това, че до 30 септември Технопаркът трябва да е готов, а все още няма проект за него. По думите на Петков, служебното правителство е нанесло ужасяващи поразии и Технопаркът е една от тях.

"100 млн. пряк бенефициент е София технопарк. На 30-и септември той трябва да е готов. Още нямаме обществена поръчка за проектант, за инженеринг. И какво ще направят сега - ще обявят спешно обществената поръчка и ще се яви един", коментира Петков.

Според него икономическият министър трябва незабавно да предприеме мерки по сформирането на съвършено ново ръководство на технопарка.

"Той подмени двама от трима. Но управителят е човека, който носи отговорност за необявяването на обществените поръчки. Или ще загубим 100 милиона, или някой ще се опита да открадне една част от тях", заключи той.