Ротавирус сваля на легло

Най-доброто от печата

22-08-2013, 05:51

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Лечението включва прием на много течности, диета и лекарства против диария

Настъпи пикът на чревните инфекции, наричани летен грип, съобщиха лекари.
Изолирани са причинители на дизентерия, както и ротавирус, каза проф. Камен Плочев, шеф на Инфекциозната клиника на ВМА.

Детските отделения в Инфекциозна болница разполагат с над 50 легла и са пълни, каза шефът на детското интензивно доц. Атанас Мангъров. Там също доказали ротавируси, но не били водещи тази година. При децата се налагало болнично лечение заради висока температура и силно повръщане, които обезводняват. Диарията била по-лека.

Заболяването започва със силна отпадналост, болният не може да стане от леглото, обясни проф. Плочев. Температурата е над 38 градуса. Обичайно в началото има повръщане, защото вирусът навлиза чрез храна или напитка през стомаха и червата. След 2 дни идва ред на диарията.

Възпалява се лигавицата на червата, започва диария и за 24 часа всички бактерии и вируси са измити от организма. Затова при по-късно потърсилите лекарска помощ не може да се изолира причинител, обясниха вирусолози.

Този сезон прави впечатление по-тежката интоксикация - хората се чувстват по-отпаднали, по-болни, обясни проф. Плочев. Лечението включва прием на много течности, по малко и на често, диета и лекарства против диария. В такъв случай инфекцията преминава за 4-5 дни. Запуснатите случаи, особено при деца и стари хора, могат да наложат лечение в болница.

Ентеровирусите предизвикват и усложнения като херпангини, характерни за децата.
Зачестяват случаите на заболявания, които досега бяха изключения, отбеляза още проф. Плочев. Една от причините е по-тясната връзка между хората и животните, особено в градовете.

Такава болест е хламидийната пневмония, пренасяна чрез прах от гълъбите, която се среща по-често напоследък. Имаме по 2 до 5 случая на месец, каза проф. Плочев. Почти я няма в селата, но настъпва в градовете.

В перата на птиците има много прах и микроби и когато пърхат около нас, се получава аерозол, който се задържа повече от час във въздуха, който дишаме. Вдишваме голямо количество микроби, които организмът не може да елиминира.

Ако са един-два гълъба на перваза, проблемът не е сериозен. Ако сте в парка и от хвърлен залък хляб се съберат десетина и повече птици, се получава аерозолен облак и се създава среда за заразяване. Още по-лесно може да бъде заразяването чрез птици, събрани на прозорец или тераса, тъй като облакът с прах и микроби навлиза директно в помещенията.

Веднъж заразен, човек предава на околните при кашляне, кихане и близък контакт. Проф. Плочев наскоро лекувал семейство от София, при което едното дете предало на другото, а след седмица заболели бабата и дядото.

Ако болестта се хване навреме с точна диагноза, се лекува сравнително леко. По-лошо е, когато минат 15-20 дни в кашляне и самолечение. Тогава неточният антибиотик убива бактериите, които нормално могат да се справят с хламидиите и те започват интензивно развитие. От домашна болестта става болнична - с венозни антибиотици и готовност за обдишване, ако се наложи.

Хламидийната пневмония, наречена още атипична, започва постепенно като настинка. Първоначално температурата е около 37,5 градуса и човек чувства отпадналост. Характерно е, че заразата не се повлиява от обичайно прилаганите средства. Кашлицата е упорита и е сред насочващите симптоми.

Диагнозата се поставя с рентген. Обичайно при пневмония образът представлява замъгляване на поразената гръдна половина, обяснява проф. Плочев. При атипичната пневмония огнищата на възпалението са пръснати на петна из целия бял дроб. Подобни рентгенови снимки има при вирусните пневмонии.

Лечението е продължително и е особено важно да не се прекратява курсът на антибиотика по-рано от необходимото.