Съдът в Египет освободи Мубарак

Бившият диктатор получи четири обвинения, но не беше осъден на затвор по нито едно от тях

Апелативният съд в Египет освободи бившият президент Хосни Мубарак, предаде Ройтерс. От "Франс прес" пък твърдят, че става въпрос за за "условно освобождаване". Преди време, когато съдилищата одобриха освобождаването на Мубарак, прокурорите предявиха нови обвинения срещу него, за да остане в ареста, припомня агенцията.

85-годишния Хосни Мубарак беше обвинен в корупция четири пъти. Бившият диктатор обжалва последното обвинение, заради което беше държан в ареста, след като бе освободен под гаранция по друго дело преди ден.

От обвиненията срещу ексдиктатора са били снети тези, че той е наредил убийството на протестиращи по време на бунта през 2011 г., довел до свалянето му от власт. Мубарак освен това прекара максимално допустимото от египеското законодателство време в предварителния арест в очакване на делото срещу него.

От април Мубарак беше освободен под гаранция в рамките на две други дела - едното за корупция, а другото - за убийството на протестиращи.

Първото дело срещу Мубарак завърши през юни 2012 г. с осъждане на доживотен затвор, но Касационният съд нареди ново дело, което започна на 11 май.

Мубарак е съден заедно с двамата си сина, шестима бивши високопоставени служители на службите за сигурност и бизнесмена Хюсеин Салем, който избяга в Испания.