Ако искаме европари, трябват и реформи, каза Дончев

Политика

21-08-2013, 17:23

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Европейските средства намаляват, отбеляза Златанова

Средствата за следващия програмен период щели да са повече от тези за сегашния

Няма как България да ползва европейски пари през следващите години, ако не се осъществят тежки реформи в сектора здравеопазване, образование и в самата система за управление на средствата от ЕС.

Това каза депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев пред Фокус. Според него, реформите трябва да бъдат планирани на ниво детайли при старта на програмния период и трябва да бъдат задвижени до 2016 г.

По думите на народния представител, ако това не се случи, страната ни ще загуби възможността да ползва европейски пари в съответните сектори. Това са т.нар. предварителни условия, които са заложени в проекта за общ регламент, каза Дончев. "Използвам случая да обърна внимание на управляващите върху този детайл и да напомня, че ако подобни реформи не бъдат планирани и не бъдат осъществени, страната ни няма да може да ползва европейски пари". 

Томислав Дончев добави, че средствата за следващия програмен период ще бъдат над 7,1 милиарда евро, което е повече от сегашния период. Народният представител от ГЕРБ, който е бивш министър по управление на средствата от Европейския съюз, коментира, че  не било зле Зинаида Златанова да се запознае с документите, които самата тя внася в Министерския съвет. "Защото на 31 юли е разглеждано индикативното разпределение на средства по оперативни програми", обясни депутатът.

По-рано днес след заседание на Министерския съвет, на което бе прието споразумение за партньорство с ЕС, вицепремиерът Зинаида Златанова заяви, че средствата по почти всички програми, които ще бъдат отпуснати от ЕС за следващия програмен период, са по-малко от отпуснатите за сегашния период.

"В документа, който тя била подписала, пишело, че средствата за следващия програмен период ще бъдат 7,1 милиарда евро, което е повече от средствата, които България ползва в този програмен период - 6,9 милиарда евро", допълни Дончев.

Той коментира още, че не знае на какво се дължали кривите сметки, които ни се представят. Според него едва ли грешката била аритметична.

"Може би от общия обем средства се вади резервът, средствата за техническа помощ или други пера, но ако караме по този подход и извадим средствата от Кохезионния фонд, от Европейския фонд за регионално развитие и от Европейския социален фонд, в крайна сметка те ще станат нула", добави Дончев. "Не е зле човек да познава поне документите, които внася", коментира още той.