Не е нормално в 21 век да няма ток няколко дни, смята Куюмджиев

Политика

21-08-2013, 11:39

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Депутатът предлага да се отнема лиценза на ЕРП-та при некачествен ток

Не е нормално в 21 век човек да остава няколко дни без ток, смята зам.-председател на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев. В ефира на Тв 7 той обяви, че най-важното е да се промени философията на взаимоотношения между клиенти и ЕРП-тата. Една от промените, която комисията иска да въведе е в случай на съмнения в данните, клиентът да не плаща сметката си, докато доставчикът не докаже, че електроенергията е потребена.

Другите мерки, които ще се обсъдят са клиентът сам да си избира лаборатория за проверка, ако се съмнява в показанията на своя електромер, както и да се забрани такса повторно включване.
"За мен е непонятно и няма никаква логика в това да се събират десетки левове, за да дойде един човек, да отключи таблото и да вдигне бушона. И за това да вземе 46 лв. за експресна поръчка и 23 лв. за стандартна - до 3 дни", обясни Куюмджиев.
Някои мерки са записани в закона, но ЕРП-тата и доставчиците предпочитат да си платят глобата, вместо да инвестират 2 млн. лв. в нов трансформатор, даде за пример депутатът. По думите му, ако се наложи токът да бъде изключен при некоректни платци, хората трябва да бъдат уведомени с "дали с SMS, телефонно обаждане, e-mail, писмо с обратна разписка, факс, ако искат и на човека на вратата да му залепят лепенка, със сигурност да знае, че ще му спрат тока".
Куюмджиев подчерта, че е изключително важно публичното обсъждане на промените с НПО и граждански организации.
"Оказа се, че монополните дружества могат обратно да начисляват сметки. В един прекрасен ден получавате писмо, в което се казва, че е извършена проверка на електромера. Показателите не били изрядни и затова се налага корекция", обясни депутатът и продължи с пример за начислени 939,25 лв за 3 месеца назад.
"Ние ще забраним създаването на констативен протокол за допълнително начисляване на старо потребление", увери Куюмджиев. В закона е разписано, че този протокол може да се състави в присъствието на двама свидетели и в отсъствието на клиента. "Но ЕРП-тата си правят обществени поръчки и си наемат свидетели. Ще забраним това да се случва без знанието на клиента. Последните години сме поставени в презумпцията "виновни" – че си плащаме, че съществуваме. Не може да продължава по този начин", допълни още депутатът.