Трябва да има втора здравна каса, смята Андреева

Това щяло да направи по-успешно изразходването на финансовите ресурси в сектора

Трябва да има повече от една Здравноосигурителна каса, заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева пред Нова телевизия. "Първо, за да могат хората сами да избират кой да се грижи за тяхното здраве и да търсят отговорност от лечебните заведения и второ, защото това прави по-прозрачно изразходването на финансовия ресурс", обясни тя.

Здравният министър допълни, че за да стартира втора Здравна каса е необходим финансов ресурс. Според Андреева обаче парите, които са натрупвани за тази реформа липсват. Тя твърди, че през 2010 година предишното правителство ги прехвърлило към бюджета за покриване на дефицити. "Това е най-непрозрачното изхарчване на парите на хората", заяви Андреева и обясни, че в Закона за здравното осигуряване е записано, че парите за здраве отиват за здраве.

Обсъдихме проекта за Здравна стратегия, за да съберем всички гледни точки, каза още здравният министър. "В нея са заложени няколко приоритетни области, сред които е и въпросът за профилактиката."

Андреева каза, че след като стратегията бъде приета в  окончателния вариант ще се приеме и съответният план за прилагането й, заедно с финансовата рамка. Тя посочи, че в момента се изготвя регистър за онкоболните и болните от диабет, за да може да се планира къде да се направят центрове за диагностика и за терапия.

Здравният министър посочи още, че в България основният проблем е с медикаментите, които нямат аналози. Те са много скъпи и по данни на Здравната каса 55 – 60% от ресурса за лекарствата отиват за тях. По думите й, цените на някои лекарства у нас са толкова ниски, че съществува дефицит и дори има реекспорт.  

Експертна група ще работи за промяната в Спешната помощ, която ще се усети следващата година, обеща Таня Андреева. "Не е въпрос само на ресурс, а и на организация. Толкова дълго нищо не се е правило, че не очаквайте за шест месеца да се случи всичко".