Гълъби разнасят смъртоносна пневмония

Най-доброто от печата

21-08-2013, 05:57

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Причинява се от хламидии и удря нервната система

Гълъбите в София и в големите градове пренасят смъртоносна пневмония, която е опасна за хората и се открива трудно. Безконтролното им размножаване в урбанизираната градска среда доведе до увеличаване на случаите на заболяването в последните години. Това съобщи проф. Камен Плочев, началник на клиниката по инфекциозни и екзотични болести към Военномедицинска академия. Самото заболяване се причинява от хламидии, пренасяни от пернатите, поясни лекарят.

 

Във ВМА постоянно има пациенти с коварната пневмония. Без заболели от нея не остават и в Инфекциозна болница – София.

 

Проблемът се изостря от обстоятелството, че пневмониите от гълъбите са специфични, откриват се изключително трудно, коментира проф. Камен Плочев. Малко са джипитата, както и лаборантите, които се сещат да ги направят, уточни той.

 

По тази причина заболяването най-често се открива твърде късно, когато вече е напреднало, тъй като началната му фаза

 

протича без никакви симптоми

 

Освен това то не се лекува с медикаменти, като за другите типове пневмонии, а със специфични антибиотици.

 

Възможно е докторът да тъпче с антибиотици от друга група пациента по седем-десет дни

 

без каквото и да е подобрение

 

тъй като не се е сетил, че става дума за хламидии от гълъбите.

 

Ако пневмонията, причинена от гълъбите, не се лекува навреме, се стига до възпаление на белите дробове. Хламидиите, които я разпространяват обаче, могат да ударят още нервната и храносмилателната система.

 

Петнадесет случая на пневмонии, причинени от гълъбите, има в София и София-област само за последния месец и половина, показват данни от регистрите на районните здравни инспекции.

 

Инфекционистите обаче предполагат, че те са много повече, тъй като заради трудната им диагностика вероятно лекарите са лекували пациенти с тази диагноза погрешно за друг тип пневмония.

 

Хората да не хранят гълъбите на прозорците си, невинното им занимание може да се окаже твърде сериозно за тях, предупреди проф. Плочев и поясни, че не само гълъбите на свобода, но и домашните, както и папагалите също пренасят опасните хламидии. Затова те трябва да се имунизират, преди да се вземат за отглеждане у дома.