Инспекцията по труда откри сериозни нарушения в "Ораново"

Нередностите в подземните участъци са създали рискове за живота на миньорите

Главна инспекция по труда установи сериозни нарушения на мерките за безопасност в мина "Ораново", съобщи Нова телевизия, позовавайки се на информация от Окръжната прокуратура в Благоевград.

Една от нередностите е свързана с неспазване на поредността за работа в галериите, утвърдена в технологичния паспорт. Нарушаването на реда за работа в подземните участъци е създало рискове за здравето и живота на миньорите.

Съставени 6 акта, всеки от които може да донесе глоба от 1 000 до 30 хил. лева.

Bulgariautre.bg напомня, че на 16 юли след срутване в рудник "Ораново" затрупани останаха четирима миньори - Асен Стойнев, Христо Младенов, Николай Михайлов и Иван Лазаров. Телата на двама от тях бяха намерени още същия ден, а на другите двама след 18-дневна спасителна акция. От инфаркт в рудника почина и 49-годишният Асен Грънчаров.

През 2007 година взрив на газ гризу причини смъртта на двама души в "Ораново", а други 22-ма от смяната бяха ранени. През 2007 година, три месеца и половина по-късно, при нов инцидент загинаха още двама.

За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на девет души.

Разследващият екип няма да прави оглед в рудник "Ораново" заради повишения риск, съобщиха още от прокуратурата.

След констатирани множество нарушения концесията на "Ораново" бе прекратена в деня на национален траур за жертвите на поредната трагедия.