Над 23 000 се спасяват от наводнения в Русия

Свят

20-08-2013, 18:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Наводнения потопиха филипинската столица Манила

Проливните дъждове от края на юли не спират

Проливни дъждове в Далечния изток на Русия предизвикаха безпрецедентни наводнения, съобщава Фокус. До момента са евакуирани над 23 хиляди души.

Водата заля населени места и обширни площи с насаждения в Амурска област, Хабаровски и Приморски край, както и в Еврейската автономна област. Във вторник извънредно положение бе обявено и в Магадан.

Заради проливните дъждове, продължили от края на юли, река Амур и притокът й Зея излязоха от коритата си. Днес нивото на реката в град Хабаровск се покачи до 681 см, като нивото й може да продължи да се покачва и до 28 август да достигне 780 см. През почивните дни беше преминат историческия рекорд от 642 см при критично ниво на реката 600 см.
Около 300 частни къщи са наводнени в Хабаровск, като наводнението е засегнало предимно южната част на града. Въпреки това местните жители не бързат да напускат домовете си и не са поискали да бъдат подслонени в пунктовете за временно настаняване. В центъра на Хабаровск военнослужещи и доброволци продължават да издигат защитни съоръжения по брега на реката. На крайбрежния булевард не се допускат хора.
Междувременно стана ясно, че лекари от военните болници в Москва и Санкт Петербург ще се притекат на помощ на колегите си в пострадалия от наводнения Далечен изток.

От министерството на отбраната обявиха, че в зоната на наводненията са изпратени над 30 лекари. Специалистите ще помагат на колегите си в засегнатите Приморски и Хабаровски край, както и в Амурска област.