Управляващите жертват гражданския мир, за да останат на власт!

Татяна Дронзина: Никоя институция не може да функционира, ако няма доверие. Това обяснява до голяма степен гражданските протести срещу правителството.

"Правителството може да функционира идеално сега, може да има прекрасни идеи, може да има добри намерения, но ако хората вече веднъж са загубили доверие, те ще искат неговата оставка и това е тяхната санкция. Струва ми се, че това беше посланието на президента." Това коментира вчера, в предаването "Преди всички" на БНР, политологът проф. Татяна Дронзина.

"Демокрацията функционира по този начин. Тя е основана на доверие, на предвидимост. Ако я няма предвидимостта и доверието, няма какво да очакваме от институциите, освен това, че те ще блокират и няма да функционират."

Според проф. Дронзина, поканата към президента за присъствие в парламента за обсъждането на ветото върху актуализацията на бюджета е била популистки ход. Тя е на мнение, че не е имало никаква необходимост от присъствието на президента в залата. По думите й, ветото е било една от възможностите да се дадат повече обяснения за бюджета и неговото приемане да бъде направено по-разбрано за всички.

"Бяха докарани хора от провинцията, което още веднъж противопостави София на провинцията. От друга страна, тези хора в голямата си част имаха не български етнически произход, което отново противопоставя българи и небългари. На мен ми се струва, че това е една крайно безотговорна политика, на която ние ще трябва да плащаме всички заедно цената. Не може оставането на власт да има като цена национално разединение, чиито последици са трудно предвидими. Сблъсъкът на автобуси се оказа заместващ сблъсъка на аргументи, от което имаме нужда", коментира Татяна Дронзина. Според нея управляващите жертват гражданския мир, за да останат на власт.

"Ние можем да се задържим дълго време в едно такова латентно, нефункциониращо състояние, резултатът на което е запазването на статуквото. Цената на тази работа не се наемам да я предвиждам. Електоралната санкция на следващите избори ще бъде силна срещу партиите, които си позволяват в момента такова безотговорно национално поведение", допълни още проф.Дронзина.