12% от младежите искат да напуснат България завинаги

Общество

20-08-2013, 14:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ниският жизнен стандарт и безработицата са основните причини

45% от младежите не биха напуснали България при никакви обстоятелства.

Това показва ново проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). По-често тази позиция заявяват респондентите с висше образование (56% от тях),  хората на възраст между 30 и 35 години (56% от тях), живеещите в София (52% от тях), заетите в държавния сектор (58% от тях) и семейните (53% от тях).

Това са млади хора, които са устроили успешно живота си в страната.
Малко по-нисък дял – 43% от младежите, заявяват намерение временно да напуснат България. Това са предимно най-младите на възраст между 15 и 18 години, жителите на селата, представителите на етническите малцинства, ниско образованите и безработните.
12% от участвалите в изследването посочват, че имат намерение да останат да живеят в чужбина завинаги. По-често това са млади на възраст до 18 години, ниско образовани, безработни и необвързани респонденти.

Възнамеряващите да напуснат България най-често посочват като причина ниския жизнен стандарт у нас (мизерия, бедност) – 48%. По-често това е причината за миграция според високообразованите, хората на възраст между 25 и 35 години и живеещите извън столицата.
Високата безработица в страната посочват като причина за напускане 35% от хората, участвали в изследването. По-често тази причина посочват младежите на възраст между 19 и 25 години и жителите на малките градове и селата, представителите на етническите малцинства и ниско образованите.
Липсата на перспектива за младите хора в България посочват като причина за напускане на страната 13% от анкетираните. Това по-често споделят младежи между 15 и 18 години, жители на областните градове и висшисти.

12% биха напуснали България за обучение (престижен университет), като тази причина посочват предимно учениците и столичани.
За почивка, екскурзия биха напуснали 7%, основно жители на столицата и студенти. Заради липсата на законност и правов ред у нас – 5%.
Основните причини за напускане на страната, които младите хора посочват, са с икономически характер – нисък жизнен стандарт и безработица. Допълнителни нюанси по тази тема са "по-добри възможности за собствен бизнес в чужбина", "за да събера пари да си платя кредитите / да започна бизнес / за обучение на децата ми".
Проучването е проведено в периода 7 - 19 юни, сред 1100 респонденти на възраст между 15 и 35 години, в цялата страна.