Откриването на новия участък на "Хемус" не е закъсняло

Това заяви шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров

Откриването на новия участък на автомагистрала "Хемус" не е закъсняло. Това обяви инж. Лазар Лазаров, председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура", пред БНТ по повод критиките на ГЕРБ, че пътен възел "Гара Яна" е трябвало да бъде открит по-рано заради изключително интензивния трафик в този район.

Той припомни, че по план откриването на пътя трябваше да стане в сряда, но заради затруднения трафик е било взето решението участъкът да се пусне в понеделник.

"Вчерашният ден беше първият, в който можеше да се гарантира безопасност на движението", допълни шефът на АПИ.
Вчера при тежка катастрофа между три тира и четири леки автомобила загинаха двама души, а петима други бяха ранени. Все още не е ясна причината за инцидента, станал часове преди отварянето на новия участък.
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов призова управляващите да подадат оставка заради случилото се.
Инж. Лазаров каза в ефир, чекатастрофата е станала не само заради лошото състояние на пътищата, но и заради несъобразената скорост. Той напомни, че инцидентът се е случил на пътна права с много добра видимост.

"В този район напрежението е повече от месец", каза още инж. Лазар Лазаров. По думите му, откакто фирмата започнала работа по привързване на новия участък със съществуващата пътна мрежа.
"Спря ни самата процедура, тъй като, за да бъде пуснат един участък, той трябва да бъде безопасен за пътуващите по него. Иначе последствията, които ще понесе този, който е подписал пускането на движение при евентуален инцидент по този участък, ще бъдат огромни и негативни. Работата на комисията започна в четвъртък след обяд. Бяха установени редица пропуски по отношение на обекта, които, дори да се нарекат козметични, те трябва да бъдат отстранени", допълни инж. Лазаров.
Той заяви, че се чувства отговорен за станалата катастрофа вчера и това, че пътният възел не е бил отворен.
"Мога да кажа, че наистина ме боли, когато по българските пътища и то по участъци, където по принцип би трябвало да е ниска аварийността, тоест да не стават катастрофи, такива се случват", каза още Лазар Лазаров.