ДАИ ще има нов шеф до края на седмицата

Обсъждат се имената на 6-7 човека за поста

До края на седмицата ДАИ трябва да има нов шеф. Това каза пред Нова телевизия министърът на транспорта Данаил Папазов. По думите му, обсъждат се имената на 6-7 човека за поста като според Папазов трима от тях са най-подходящи - това са Ганев, Чавдар Васев, Трендафилов.

"Това са имена, които са от дълги години в този бранш. И дори някои от заместниците, които работят в ДАИ е възможно да бъдат избрани за поста", категоричен бе той.

Според Папазов структурата на Държавната автомобилна инспекция трябва да бъде преразгледана. Министърът заяви, че има създадени междинни звена между областните управители и централното ръководство в София, които са основната предпоставка за корупция.

"Защото там се съсредоточава цялата дайност по издаване на всички документи в съответния регион. Тези междинни звена трябва да бъдат закрити. Има дейности, които могат да се разпределят на неправителствените организации", категоричен бе транспортният министър.

Във връзка с тежката катастрофа при гара Яна, станала вчера, Данаил Папазов заяви, че не е било възможно да бъде открит за движение по-рано новият участък от автомагистрала "Хемус". Папазов описа катастрофата като много тежка и обясни, че най-вероятно румънският тир е навлязъл в пътния възел с висока скорост, като впоследствие е преминал през колите. При инцидента загинаха два души, а петима други бяха ранени.

Запитан кой трябва да понесе отговорност за катастрофата, Данаил Папазов каза, че не вижда каква отговорност трябва да понесе някой, с изключение на шофьора на румънския тир.

От 1 септември във всяка фирма за таксиметрови превози трябва да има досие за всеки шофьор, в което ще се съдържат различни документи, сред които и свидетелство за съдимост. Така ще може съответните държавни органи да отказват разрешителни на хора, които имат по няколко еднакви нарушения или са хващани да употребяват алкохол, посочи Папазов.

Във връзка с наскоро появилата се информация, че от септември българските превозвачи ще плащат нови допълнителни такси в Турция, транспортният министър още веднъж потвърди тезата си, че предвижданите от Турция мерки спрямо товарните превозвачи от 1 септември, не се отнасят за българските камиони. Новата регулация не отменя действащата между двете държави спогодба по въпроса.

Все пак Данаил Папазов посочи, че очаква официална позиция от турския си колега, с когото очаква среща преди 1 септември.