Йорданка Фандъкова: Позволих си да поискам по-рано да бъде отворен този участък, тъй като това беше възможно.

Длъжни сме да осигурим конституционното право на хората да изразяват своето мнение.

 

"По никакъв начин не искам да свързвам катастрофата с възможността да бъде отворена по-рано новата част от автомагистрала „Хемус”. - това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия.
„Позволих си да поискам по-рано да бъде отворен този участък, тъй като това беше възможно. Откриването и пускането на движението са две коренно различни неща. Движението може да се пуска по-рано особено на такива места, където има засилен трафик. Смятам, че не трябва да се създава неудобство на хората за такива откривания”, обясни Фандъкова.
По отношение на протеста в петък, Фандъкова каза, че в един момент се е получило леко напрежение, но полицията е успяла да се справи с това напрежение.
„Като столица на България, София е център на всички прояви на гражданите. Длъжни сме да осигурим конституционното право на хората да изразяват своето мнение. Трябва да се реагира адекватно в такива ситуации. Работим в много добра координация с полицията. Апелира към всички протестиращи да не се блокират кръстовищата”, обясни Фандъкова.
„Правим всичко възможно да бъде запазено спокойствието в София по време на протестите и да се даде възможност на всички хора да изкажат гледната си точка”, обясни тя.
За взрива в китайския ресторант в столицата в неделя вечерта, кметът каза: „Проверките на взрива започнаха веднага. Важно е да се правят сериозни проверки и да се борави внимателно с газови бутилки и газови инсталации. За мен важно беше да се установи дали има риск за живеещите в сградата, но няма такъв риск. За съжаление критично остава състоянието на най-тежко пострадалия при инцидента”.