ФАРС: Химическо оръжие от Либия минало през Турция за България

Най-доброто от печата

20-08-2013, 06:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

На 30 май турските медии информираха, че силите за сигурност са задържали 2 кг. зарин,

 

 

 

Две пратки зарин от Либия минали през Турция на път за България и Грузия, казал на 9 юли шефът на турската шпионска служба МИТ Хакан Фидан на заседание, водено от турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, предаде иранската агенция ФАРС.

Заринът е безцветна течност, без миризма и вкус, и се използва като химическо оръжие - бойно отровно вещество с нервно-паралитично действие. Класифициран е като оръжие за масово поразяване съгласно резолюция 687 на ООН. Производството и складирането на зарин са забранени с Конвенцията за химическите оръжия от 1993 г.

На заседанието на представители на турските тайни служби Ердоган, който явно бил запознат с движението на опасния товар до даден етап, попитал Фидан какво става със зарина. Шефът на МИТ му отговорил, че двата товара вече са отпътували съответно за Грузия и България, което поставило премиера на Турция в конфузно положение. 

Той поискал от турския шпионин №1 да събере цялата информация по аферата и тя да бъде предоставена както на Русия, така и на ЕС, цитира агенцията анонимен източник от средите на турската разузнавателна общност. Според източника Ердоган предупредил шефовете на турските сили за сигурност, че използването на такова оръжие в Турция щяло да доведе до трагедия.

На 30 май турските медии информираха, че силите за сигурност са задържали 2 кг. зарин, както и артилерийски снаряди за използването му и огнестрелно оръжие при операция в домовете на 12 членове на свързания с Ал Каида фронт Ан Нусра, чиито членове воюват в Сирия на страната на бунтовниците. 

Операцията била извършена в гр. Адана, на 150 км. от границата със Сирия. Впоследствие се появиха предположения, че тези радикални ислямисти имали намерение да използват химическото оръжие именно в Адана. Губернаторът на провинцията дни по-късно опроверга твърденията, че у терористите е бил намерен зарин. 

Арестите на радикалните ислямисти бяха извършени няколко седмици, след като 52 души загинаха и стотитици бяха ранени по време на серия от атентати с коли бомби в намиращия се близо до сирийската граница гр. Рейханлъ, извършени на 11 май.

На 31 май на пресконференция в Москва руският външен министър Сергей Лавров призова Анкара да извърши сериозно разследване на арестите и да разкрие детайли за дейността на терористите от Ан Нусра.

Когато разговаряше с репортери на швейцарска телевизия на 5 май Карла дел Понте изтъкна, че доклад на независима комисия на ООН за химическите оръжия в Сирия сочи, че подкрепяни от чужди страни части от противниците на режима на Башар Асад са използвали зарин в Сирия.