Течната храна е последната мода в диетологията

Най-доброто от печата

19-08-2013, 06:06

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Методът е опасен за диабетици, наркомани и хора с депресия

Соковите диети, изключващи напълно твърдата храна, стават все по-популярни, отбелязва канадският в. "Нешънъл пост". Смята се, че соковете позволяват на тялото да преразпределя енергията от обичайната преработка на храната към лечение и обновяване на организма.

Няколкодневна сокова диета разрежда кръвта, чиято химия се променя. Тя е полезна за хората с акне, проблеми с храносмилането, лош сън, нощно потене. Соковете подобряват работата на черния дроб, прочистват и бъбреците. Максималната продължителност на диетата е една седмица.

Методът обаче има и противопоказания, предупреждава изданието. По-специално той е опасен за диабетиците(в сока има голяма концентрация на захарта), наркоманите, лица, които вземат антидепресанти. Соковете засилват ефекта на лекарствата, което заплашва с предозиране. Те не се препоръчват също на бременните и кърмачките.

Голямото количество захар в соковете подхранва мозъка, но в тях няма белтъчини и мазнини, необходими за усвояването на витамините. Що се отнася до отслабването, то може да става единствено заради прочистването на чревния тракт. Но за изгаряне на мазнините не може и да става дума.