Нова бира премахва махмурлука и хидратира

Най-доброто от печата

19-08-2013, 05:38

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Алкохолът увеличава обезводяването на тялото и замайва

Aвстралийски учени откриха нов начин за производство на бира, която не докарва махмурлук, пише в. "Дейли мейл".

Изследователите от университета на Куинсленд установили, че има начин да избегнат болезненото главоболие след тежък запой, като подобрят хидратиращите свойства на пивото. Това става, като се добавят електролити при производството му.

В горещото време се смята за естествено желанието на повечето хора да изпият една бира, за да се разхладят и да възстановят водния баланс в организма си. Всъщност алкохолът увеличава обезводяването на тялото и замайва, а по-късно се появява и махмурлукът, припомнят специалистите.
По време на изследването си екипът от здравния институт към университета променил електролитните нива на 2 марки бира, предлагана в магазините. Едната от тях имала нормално съдържание на алкохол, а другата била лека. След това предложили двата вида бира на доброволци, които тренирали енергично непосредствено преди да пият. Целта била да се види как ще се възстанови водният им баланс.

Експериментът показал, че леката бира, която била комбинирана с електролити, имала с една трета по-голям хидратиращ ефект от обикновената. Добрата новина освен това била, че новата бира имала същия вкус като преди. От 4-те модифицирани бири, които пробвали доброволците, лекото пиво се приело най-добре.

Новият ефект може да бъде използван, за да се търсят начини за намаляване на махмурлука и при другите видове алкохол, смятат учените.