Вигенин е притеснен от ескалиращото напрежение в Египет

Ситуацията там едва ли ще доведе до бежанска вълна към България

Позициите на външните министри от ЕС и САЩ, а и на други страни са в една посока. Притеснени сме от ескалиращото напрежение в Египет. Това, което се случи, не е решение на въпроса.

Това каза пред БНР външният министър Кристиан Вигенин. Той е убеден, че не може с насилие, с подобни извънредни мерки да се решава политически въпрос. Той каза, че кризата е имала своя предистория. Още при избирането на Мохамед Морси е имало колебания и съмнения накъде ще тръгне египетската демокрация. "В началото бяха позитивни очакванията", каза външният министър. След това 30 милиона египетски граждански протестираха срещу Морси, което довело до намесата на военните, които обясниха, че предотвратяват гражданска война.

"Без да казвам къде е вината, очевидно има две страни в конфликта. В момента за това, което се случва, носят отговорност управляващите там. Очакваме не просто разчистване на улиците, преследване на демонстранти, очакваме от правителството, от временния президент, ясно послание как те ще се справят с тази ситуация", заяви Вигенин.

Той каза, че има готовност за реакция, да се направи спешно заседание на външните министри на ЕС. "но в тази ситуация каквото и да ни е посланието, ако не бъде чуто и приложено в Египет, то ще остане да виси във въздуха за съжаление. Опасявам се, че ние нямаме достатъчно силни механизми, за да повлияем на ситуацията. Можем да изискваме, да поемем и някои ангажименти, ако ситуацията се нормализира, включително и финансови ангажименти за тази цел. ЕС няма механизмите да повлияе обаче директно на Египет. Очакваме в понеделник представителите на страните-членки да помислят за това какви биха могли да бъдат конкретните мерки”, уточни външният ни министър.

Кристиан Вигенин каза, че посолството ни в Египет е в част на града, която е сравнително защитена и няма притеснение за дипломатическия персонал. " По-скоро бихме имали притеснения за посещенията на български граждани, на туристи в Египет", добави още министърът на външните работи. Според него, ситуацията в Египет едва ли ще доведе до бежанска вълна към България.