Временно спират аналоговото излъчване на БНТ и bTV

Общество

18-08-2013, 16:20

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Причината - подмяната на антенната система на връх Христо Ботев

Сигналът на две от националните телевизии БНТ и bTV ще бъде спрян в по-голяма част от провинцията. Причината - подмяната на антенната система на връх Христо Ботев във връзка с преминаването от аналогов към цифров сигнал.
Липсата на сигнал ще обхване и всички 254 ретранслатора за БТВ и 285 - за БНТ1, захранващи малки населени места. Зрителите все пак ще имат възможност да гледат програмата на държавната телевизия всеки ден от 17 часа до 9 часа на следващия.

От Националното управление радио и телевизионни станции (НУРТС) припомнят, че още предишната седмица е пуснато официалното съобщение за плановите работи.

Последното дълго прекъсване на програма от връх Ботев беше през август 1999 година, когато за един месец бяха подменени предавателят и антенната система, излъчващи тогава Ефир 2, припомня radiovelikotаrnovo.

Цифровизацията ще бъде забавен, тъй като все още не са проведени обществените поръчки за доставка на декодиращи устройства. На 1 септември ще бъде възстановено аналоговото предаване, но за да бъде приемано от връх Ботев, зрителите трябва да завъртят антената си на 90 градуса, за да преминат към вертикална поляризация.