Миньори предупреждават за скок в цената на тока

Мерките за намалената цената на тока с 5% не били достатъчни

Енергийната система на страната е на ръба на бръснача и ако не се балансира, ще има поскъпване на електричеството и парното.

За това предупреждава председателят на миньорския синдикат към КТ Подкрепа Владимир Топалов пред "Дарик радио". Според него предприетите мерки за намалената цената на тока с 5% не са достатъчни и са само временни. Топалов е притеснен и за орязаните инвестиции в електроразпределителната мрежа. Синдикалистът смята, че едно от възможните решения е износ на ток за Турция. По думите му, трябва да се изнася по-скъпия ток, а по-евтиния да остава в страната.

"И има още един голям проблем - с електроразпределителните дружества и инвестициите там. Смея да твърдя, че това, което се случи в центъра на София, ако не се вземат мерки, ще се случва все по-често в държавата на най-различни места. Това показва също, че там инвестициите са орязани до минимум и липсват средства, с които да може да се поддържа системата. Силно се надявам да не се изтърве този момент, в който вече тя ще стане неконтролируема, защото тогава наистина ще се случи дискотека в държавата", коментира Владимир Топалов.

Той заяви, че минималното увеличение на цената на въглищата няма да реши проблемите в бранша. То ще влезне в сила от 1 септември за маришкия басейн, като цената на въглищата ще бъде 75.00 лв. за тон условно гориво (ТУГ), а досегашната цена бе 71,50 лв/ТУГ.

Миньорите запазват готовността си за протестни действия, като те могат да се изразят в блокада на пътища "още утре". Топалов допълни, че проблемите не трябва да се решават само за минните дружества или за заводските централи, а цялостно.

Владимир Топалов очаква тази зима проблемите с парното да проличат още по-ясно.

"Недостигът на Топлофикация-София от порядъка на около 100 млн. лв. няма как да бъдат компенсирани и столичани 100% могат да очакват по-високо парно", поясни Топалов.