Моето вето беше шанс, подадена ръка, заяви Плевнелиев

"За да могат да се чуят аргументи за какво ще се харчат тези пари"

 Докато аз съм президент в президентството коалиции няма да се правят. Това заяви пред БНР държавният глава Росен Плевнелиев. "Искам да бъда президент обединител, а обединението минава през това, че президентската институция ще помага, но и ще показва грешките", обясни той. Той определи като "абсолютно безпочвени " изказванията, които се тиражират срещу президента.

"Самият аз съм изненадан от тази агресия, която намирам за безпочвена. С нито едно мое действие не съм работил за това в президентството да се коват някакви коалиции", обясни Плевнелие. "Всички, които са в момента на улицата са протестиращи граждани и те трябва да бъдат чути. Така действах през месец март, така действам и сега. Хората трябва да знаят, че президентската институция е отворена за тях. Аз съм политик, но съм и прагматик. Търся европейското развитие на нацията, а то минава през големите проекти на нацията и съм притеснен, че за толкова годни нито един голям проект не е довършен съвсем докрай."

По думите на държавния глава, трябва да се знае, че протестите са важни за него от една друга гледна точка, а именно посланията на хората. Той се надява 2013 година да бъде годината на гражданското общество. Според Плевнелиев, съмненията на хората са изцяло прагматични и конкретни и те могат да бъдат разсеяни с прозрачност по отношение на разпределянето на бюджета.

Моето вето беше шанс, подадена ръка, за да могат да се чуят аргументи за какво ще се харчат тези пари, каза Росен Плевнелиев. "Повече от 23 години президенти са налагали вето и се надявам да са действали както аз, а именно вето, но с аргументи. Традицията на президентска институция повелява, че в писмен вид президентът представя своите аргументи", обясни Плевнелиев. "Важно е всеки да носи отговорност за това, което е казал и действията си. Това, което се видя, беше, че управляващите зададоха посока – президентът задава война. Моите аргументи бяха всичко друго, но не и политически", каза още държавният глава.

Той беше категоричен, че в позицията му няма преднамереност, а има добронамереност.

"Всяко едно вето, което съм налагал има своето основание и аргументи. Какви бяха тези излияния, че президенти досега не са налагали вето? Президентът може, длъжен е и трябва, когато може да бъде полезен на нацията и на управляващите. Не ми става ясно елементарното действие на председателя на Народното събрание. Той назначи заседанието не веднага, а към 30 август. Кое е вярното, че покрай ветото ще се срине цялата държава и икономика, ако това е вярно, защо председателят на Народното събрание сложи заседанието на 30 август?", каза Плевнелиев.

По думите му, когато се покажат цифрите и аргументи, може да се спечели доверието на гражданите.

"Вярвам, че със своите действия, и като министър съм могъл да бъда полезен на нацията. Българите трябва да знаят, че ако принадлежа към една партия, това е партията на добрите хора", посочи президентът.

Според него трябва да се следва логиката - всяко министерство да знае колко пари ще получи и бюджета да е разпределен по пера.

"Трябва да си дадем сметка, че 2009 година икономиката на държавата падна с над 5%, от тази гледна точка е трудно да се прогнозира точно. Днес ние знаем много повече за икономическата криза. Притеснението е, че Европа излиза от кризата, а България влиза. Решението е пълна мобилизация. Трябва всеки ден да се надгражда и да се работи за ефективност и резултати", обясни Плевнелиев.

Заявявам категорично – и догодина ще отида на вечерята- ифтар, каза още държавният глава. "Видяхте какво се изписа и какво се изговори по отношение на моето участие във вечерята-ифтар. Това не е вечеря, на която се говори за недвижими имоти. Имаше десетки хора от други държави, които уважиха молбата на главното мюфтийство. Аз отидох да уважа българските мюсюлмани, както уважавам българските евреи и както уважавам българските католици”, посочи президентът.

"Ние все още не сме посочили категорично безобразията на тоталитарния режим. Национално предателство е да изгониш 300 хиляди души от родината им. Това безобразие трябва да се разказва и посочва. При моето официално посещение отидох при такива изселници, за да има кажа, че България стои зад тях и те все още са български граждани. Нашата нация е малка, но глобална. Задължение е на държавния глава да отива, да се вижда с тях, за да знаят, че България стои зад тях”, обясни Плевнелиев.

За самата вечеря той каз, че е говорил с всички за чисто човешките послания. Президентът посочи, че е получил много благодарности от гръцки и други дипломати от балкански страни за това, което прави за етническата толерантност в България.

"Празникът ифтар е празник, в който мюсюлманите режат от хляба си, от малкото, което имат за да дадат на съседа си. Аз отидох там за добросъседство”, каза още Росен Плевнелиев.