Внимание! Невалидни дипломи!

Общество

18-08-2013, 10:09

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кои са университетите у нас, чиито дипломи не се признават?

Девет чужди университета, които имат офиси у нас, продължават да бълват студенти, чиито дипломи не отговарят на държавните изисквания. Това са:

- Международен славянски институт;
- Киевски славистичен университет;
- Киевски национален университет "Тарас Шевченко";
- Одеска национална юридическа академия;
- Междурегионална академия по управление на персонала;
- Московски държавен университет по икономика, статистика и информатика;
- Московски държавен индустриален университет;
- Кримски институт по икономика;
- Международен университет "Евразия" в Армения.

Университетите са напълно законни в своята държава, но офисите им не са признати у нас, обясниха от образователното министерство. В този смисъл техните дипломи не могат да бъдат документ за образование при назначение на работа.


Десет неща, които няма да ви кажат в университета:

За последните месеци има четири заловени тапии ментета от специалистите на Центъра за признаване на дипломите. А от началото на годината 234 са заявените молби за легализиране на документите за университетско образование от чужбина.

Обикновено това е процедура, която се изисква при назначение на държавна или общинска работа. За частните работодатели е само препоръчителна.

Най-много дипломи за одобрение идват от Руската федерация. За миналата година те са 104, а от тях 81 са на български граждани. На второ място са тези от Великобритания (а тя е на първо място по брой на наши студенти в нейните вузове) - 70. След това е САЩ с 46, Германия с 45 и Украйна с 42 молби за признаване на документи.

От 2009 г. досега отказите за легализиране на тапии са около 190. Единственият документ обаче, който е в регистъра на обезсилените документи, е този на Калина Илиева, скандалната бившата шефка на фонд "Земеделие". Тя показа тапия от берлинско висше училище, което се оказа, че никога не е завършвала.

От близо 2000 университета по света по принцип се получават документи за легализация. Като "най-опасни" по правило се считат тези от руските републики и от страни от третия свят. Причината е, че там има сериозен пазар на "истински ментета". А и по-трудно се доказва какъв е типът образование, за да се приравни дипломата по европейските изисквания.


Десетте най-големи бизнес-начинания, започнати в общежитие:

Много работодатели все по-често проверяват дали кандидатите за различни служби при тях нямат откази от Центъра за признаване на документите.

Само за миналата година посещенията в регистъра на дипломите е бил над 10 900. Те са анонимни и няма как да установим от кои сфери на бизнеса са, обясняват от центъра. И предупреждават, че не се признават и документи на завършилите, които са учили във фирми и сдружения. Такива са:

- Международен евро-швейцарски университет във Видин;
- Световната академия на науките - Сан Марино, от гр. Карлово;
- Видинският международен университет;
- Международна информационна агенция "Световна академия - "Платон";
- Интернешънъл юнивърсити колидж лимитид,
- Балкански университет за дистанционно обучение.

Те дават дипломи основно по психология, счетоводство, икономика, бизнес администрация.