Разрешиха продажбата на McDonald`s в България

Общество

17-08-2013, 08:40

Снимка:

Flickr

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Продажбата на всичките 36 ресторанта McDonald's в България получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. КЗК разреши сделката между Кингсбъри Корпорейшън Н.В. (Kingsbury Corporation) и холандската Сънфудс Холдинг (Sunfoods Holdings), която е собственик на Сънфудс България - управител на ресторантите за бързо хранене McDonald's по силата на договор за франчайз.

Анализът на комисията показва, че обединението няма да окаже влияние върху пазара за бързо хранене у нас. Заради търговската тайна обаче от съобщението на регулатора са заличени повечето подробности по сделката, включително кой е собственик на компанията, която придобива ресторантите, и къде е седалището и адресът на управление. Не става ясно и каква е цената на сделката, както и каква част от капитала на Sunfoods Holding ще бъде изкупена. По закон обаче компаниите са длъжни да поискат разрешение от регулатора при сделка на стойност над 25 млн. лв.


Основният предмет на дейност на Kingsbury включва инвестиране в ценни книжа (акции, облигации и други лихвоносни искове за вземания под каквото и да било форма), вземане на пари назаем, даване на кредити, предоставяне на обезпечения, а също така и участие и управление на други предприятия и дружества, отбелязва КЗК. "Сънфудс България" осъществява дейност от 19 години и към момента оперира 36 обекта в градовете София, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Варна, Бургас, курортите Златни пясъци и Слънчев бряг и на автомагистралите "Тракия", "Марица" и "Струма".