Общините губят евромилиони

Най-доброто от печата

17-08-2013, 06:58

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Местната власт ще остане с дълг към бизнеса от 160-200 млн. лв.,

Общините ще върнат поне 60 млн. лв. заради корекции по изпълняваните от тях европроекти, наложени заради различни нарушения, съобщи Емил Савов, заместник изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) пред БНР.

Размерът на средствата, които ще бъдат върнати на управляващите органи на европрограмите, постоянно нараства, като в началото на годината сумите са били 50 млн. лв.

Тук не се включват парите от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), тъй като там има информационна дупка и липсва обобщена информация, посочи Савов. Според него общините отсъстват от актуализацията на бюджета, а са имали очаквания за адекватно отношение на фона на мотивите за нея - разплащане с бизнеса и ускоряване на икономическата активност.

Сега местната власт ще остане с дълг към бизнеса от 160-200 млн. лв., прогнозира Савов и допълни, че редица дейности ще останат недофинансирани. Общинските просрочия са по-големи от тези на държавата, затова очаквахме адекватно отношение от бюджета, заяви зам.-шефът на НСОРБ