Служителите на печатницата в БНБ - в принудителен отпуск

Портфейл

16-08-2013, 20:20

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Румен Петков иска депутатите да питат БНБ за сделката с печатницата

Той ще продължи, докато прокуратурата провери сделката с френската печатница Франсоа Шарл Обертюр Груп

Принудителният отпуск на голяма  част от работниците печатницата на БНБ  ще продължи, докато прокуратурата не приключи с проверката по на сделката по създаването на съвместно дружество с френската  Франсоа Шарл Обертюр Груп С.А. (ФШОГ). За това съобщи Българска народна банка  на своята уеб страница.

До намесата на държавното обвинение се стигна след побликации в медиите, че сделката между БНБ и  Франсоа Шарл Обертюр Груп всъщност е скрит опит за приватизация на печатницата на националната ни банка. Бившият вътрешен министът Румен Петков дори заяви, че подписването на договор за съвместно дружество между двете печатници може да застраши националната сигурност на България.

От Българска народна банка заявяват на сайта си, че изцяло се доверяват на професионалния капацитет и институционална почтеност на прокуратурата и ДАНС и ще окажат пълно съдействие в хода на проверката. "Надяваме се тя да приключи възможно най-бързо, за да бъдат ограничени финансовите загуби, които ще претърпи печатницата на БНБ. Тези загуби са следствие от спирането на поръчките за банкнотопечатане, които се очакват от един от водещите производители в света в лицето на ФШОГ. При така създалата се ситуация се налага на по-голямата част от работниците и специалистите от цеха за банкнотопечатане да бъдe продължен принудителният отпуск - платен и неплатен - до приключване на проверката и обявяване на съответните резултати".