Нашенци откриха нова звезда

Обектът е засечен в съзвездието Делфин

В нощта срещу Богородица любителите-астрономи, базирани в лагер-школата в курорта Белите брези край Ардино, засякоха нова звезда в съзвездието Делфин и започнаха наблюденията си.

Новината съобщи ръководителят на школата Агоп Узунбохосян, директор на Астрономическата обсерватория в Кърджали.

"Преди две вечери по частни канали научихме, че в едно от съзвездията на нашето северно небе се е появила нова звезда", посочи Узунбохосян. "Нека да уточним, че това не е новородена звезда, а на мястото, където до момента не е наблюдаван обект, се появява такъв. Това са обикновено двойни системи от обекти, въртящи се около общ център, при които вследствие на много сложни процеси се получава неимоверно увеличаване на блясъка на едната звезда."

Директорът уточни, че тези двойни системи могат да създадат феномена, който сега е открит в съзвездието Делфин и е удобен за наблюдение от Северното полукълбо.

В лагера на Белите брези е получена информация, че японски учени първи са засекли обекта. Тази новина стимулира двойно нашенския екип и ускори изследванията му в астрономическата лагер-школа. Тепърва предстои обработка на данните, както и да се стигне до заключението от коя звездна величина е наблюдаваният обект. Окуражаващото е, че звездата се намира на възходящия клон на своята графика, т.е. не е стигнала максимума си. Младите любители комбинират фотографските наблюдения с цифрови специализирани камери с визуалните, тъй като са много добре обучени за това. "Видях плода на дългогодишната работа в нашата школа и съм убеден, че ще имаме специален принос към световната кампания за обследването на новата звезда, каквато вече тече, изрази удовлетворението си дългогодишният ръководител на школата. Учениците и студентите са се разотишли от лагера, но с намерението да продължат наблюденията", коментира гордо Узунбохосян.

Васил Желев, астроном от Софийския университет, подчерта, че е от изключителна важност фактът, че любителите астрономи от лагера на Белите брези са започнали първите наблюдения на този обект, непосредствено след откриването му от японците. В момента се провежда световна широкомащабна кампания за наблюдение. Подобни феномени са много редки за астрономията, поясни Желев. Стартът е даден в нощта на 14-и срещу 15-и август, след като колегите му от обсерваторията в Рожен са сигнализирали за наблюдението.