Бих се радвал на подкрепата на ГЕРБ, каза Орешарски

Премиерът каза, че няма да се наложи друга актуализация

Бих се радвал на подкрепа и на ГЕРБ. Очевидно на този етап не ме подкрепиха. 

Това каза министър-председателят Пламен Орешарски на брифинг в парламента след отхвърлянето на президентското вето върху актуализацията на Бюджет 2013.

"Ще продължим да работим, надявам се да има проекти, които да имат тяхната подкрепа", допълни той.
Орешарски каза, че няма да се наложи друга актуализация на бюджета. Той обеща, че ще направи всичко възможно да няма такава.

"Не очаквам друга актуализация. Надявам се, че няма да се наложи", заяви премиерът и пое ангажимент да няма друга актуализация до края на годината.
"Ветото на президента беше отхвърлено, така че можем да продължим с тези корекции във фискалната политика, които в последните седмици бяха многократно дискутирани, свързани най-вече с корекция на планиране на приходите, очевидно неизпълними в този обем, в който ги виждаме записани в действащия закон за бюджета, условия за поне частично разплащане със забавени задължения, регулярно възстановяване на ДДС и рефинансиране на изтегления през февруари заем с оглед на по-добро поддържане на фискални резерви над законово изискуемия минимум от 4,5 милиарда лева", посочи Орешарски.

Премиерът е категоричен, че дългът към края на годината няма да се увеличи спрямо предварителните планове от края на миналата година.

"Има лимити в бюджета. По-важен лимит е този за размера на дълга в края на годината. Не изменяме този лимит, което означава, че лимитът за брутното равнище на дълга всъщност третира вътрешния оборот. Ако февруари нямаше заем, този лимит щеше да бъде забавен с 800 милиона лева и нямаше да има нужда да се изменя сега. Ще се вземат нови заеми, така че по същество да се рефинансира този дълг. Имаме необходимост да рефинансираме дълга до 800 милиона лева", заяви Орешарски.
На въпрос дали може да се тегли отново дълг, след като се изплатят 800-те млн. лв., премиерът каза, че може с общо до 1 милиард лева. Той посочи, че не изменяме нетния размер на дълга, което означава, че дългът към края на годината няма да се увеличи.