Ветото е върху програмата на правителството, заподозря Местан

Ако "Атака" не подкрепи актуализацията това означава ли, че партияа е част от нова тройна коалиция - заедно с президента и ГЕРб, запита той

"Ветото на президента не е вето върху актуализацията на бюджета. Г-н премиер, това е вето срещу програмата на кабинета Орешарски. Там ги стяга чепика, защото ако актуализацията е концентрираният израз на правителствената политика, то ветото е срещу програмата на кабинета." Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан при дебатите по ветото на държавния глава върху актуализацията на Бюджет 2013. Според Местан не е вярно, че ветото на президента не е безпрецедентен акт. „Ветото на президента Желев беше по конституционна съобразност на текстовете”, посочи лидерът на ДПС. Той обяви, че партията му отново ще подкрепи актуализацията на бюджета. „Г-н премиер, имате нашата подкрепа, защото е вярна философията на актуализирания бюджет”, заяви председателят на ДПС.
"Ако е вярната тезата, че ако ветото бъде преодоляно и с гласове от "Атака", приемате ли обратната теза, че ако те гласуват против, означава ли, че те биха се превърнали в част от една нова тройна опозиция в лицето на президент, ГЕРБ и "Атака"?" – попита Местан.
"Днес България наистина е разделена. Има протести срещу кабинета, има подкрепящи кабинета. От името на ПГ на ДПС поставям въпроса къде е медиаторът на тези различия, при кого, в коя институция тези различия ще се срещнат? Ако зад председателите на парламентарни групи е естествено състоянието при което се осмислят като парламентарно представители по волята само на част от суверена, ако министър-председателят е политическо лице, то държавният глава трябва да бъде над политическите различия, без да ги отрича. Без политическото различия няма демокрация. Не е задължително различието да бъде конфронтационен източник”, подчерта още Лютви Местан.
Той не се съгласи с твърдението на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, че ситуацията в България напомня на тази в Египет.
 "Спрете с препратките към Египет. Това е откровена обида и за българския етнически модел, и за толерантните в огромната си част български граждани", заяви Местан.