Ще създадем дирекция "Фискален контрол", обяви Чобанов

Политика

16-08-2013, 13:36

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Настоящият бюджет стопирал всякакви възможности за растеж

Ще се създаде дирекция "Фискален контрол", обяви в парламента министърът на финансите Петър Чобанов при обсъждането на ветото на президента върху актуализацията на Бюджет 2013. "Това е реформа, която в Румъния е направена отдавна, но ние в последните 4 години не сме се вслушали в тази добра практика. Направихме работна група с бизнеса за предложения за намаляване на административната тежест", обясни министърът.

Той каза още, че ще се създаде нова позиция на НАП - трети заместник-изпълнителен директор, с ресор "събиране".

Той отчете, че сега Министерството на финансите е въвело ежедневен контрол върху процеса на възстановяване на ДДС. Чобанов подчерта, че се е повишила прозрачността и отчетността по просрочените задължения по отношение на ДДС.

"Намираме се в ситуация на застинала икономика, дори в номинално изражение. Номиналното нарастване е само 0,6 процента. Това се дължи на прогонването на инвеститори, на административен натиск и контрол, генериране на сериозни задължения и просрочия от страна на държавата. В последните 4 години липсваха реформи", каза още финансист номер 1. "Намираме се в бюджет, който продължава тенденцията за провеждане на политика, която стопира всякакви възможности за растеж. Създадена е илюзия за фискална дисциплина, дефицитът през 2010 г. е в размер на 2,8 милиарда лева", каза още Чобанов.

По думите му, в момента се намираме в ситуация на неплащане навреме на бизнеса, натрупване на просрочия, включително на данъци и ДДС, спрени плащания към чуждестранни инвеститори и компани.

"България е заличена от инвестиционната карта на Европа", заяви Петър Чобанов. "Публикувани са задълженията на общините, както и редица други показатели, засягащи финансовата дисциплина на общините. Данните за второто тримесечие ще бъдат публикувани в края на август", обясни той.