Плевнелиев страда от раздвоение на личността, заяви Станишев

Лицемерие е да кажеш - подкрепям социалните разходи, но налагам вето върху останалите части на бюджета

Ветото е част от огромните напъни да се попречи на възстановяване на парламентаризма и на нормална демократична държавност. Това заяви в пленарна зала председателят на Коалиция за България Сергей Станишев при дебатите по ветото на държавния глава върху актуализацията на Бюджет 2013.

 "Самата ГЕРБ се отрече от Симеон Дянков и го изгониха като парцал. Остана последният мохикан Росен Плевнелиев, който иска да се запази бюджетът на Симеон Дянков", коментира Станишев.


"Не вярвам президентът да не знае, че няма частично вето върху Закона за държавния бюджет. Лицемерие е да кажеш - подкрепям социалните разходи, но налагам вето върху останалите части на бюджета", каза лидерът на БСП.

Според Станишев мотивите на президента или са тежка политическа амнезия, или раздвоение на личността. "Защо през 2010 г. приходите бяха занижени с близо 2 млрд. лв. преди изтичане на полугодието и защо г-н Плевнелиев тогава мълча", попита Станишев, припомняйки актуализацията на бюджета през 2010 г.

"Тогава МРРБ получи 355 млн. лв. за различни инфраструктурни проекти. И досега президентът не отговори защо АМ "Люлин" беше оскъпена с 60 млн. лв. Защо президентът беше за увеличаване на дълга с 800 млн. лв.? Не е възможно г-н Плевнелиев да не помни всичко това. Ако е забравил, би трябвало в президентската институция да има хора, които да му припомнят", заяви Станишев.