Дъщерята на Николай Хайтов подари новата си книга на кмета

Бургас Лайф

16-08-2013, 12:24

Снимка:

община Бургас

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Елена Хайтова и Никола Гигов са избрали Бургас за първото представяне на творбите си

Дъщерята на българския класик Николай Хайтов Еленаи съпругът й - поетът-орфеист Никола Гигов, представиха предпремиерно новите си книги "Шарилки по пътя" и "Думай, гайдо" при бургаския кмет Димитър Николов.

"През годините винаги сме изпитвали много силно чувство към града на Христо Фотев и уважение към всичко, което вие правите за културния живот, затова избрахме Бургас за първото представяне на новите ни творби", заяви по време на срещата Елена Хайтова.

Никола Гигов и съпругата му са добре познати на арт обществеността в морския град. Наред със срещите с читателите в Бургас, двамата  са изнасяли лекции за творчеството на Хайтов и за Орфей.  

Никола Гигов е автор на 50 книги - поезия и проза. Той е носител на много национални и международни награди. С изследването си за Орфей и целокупното си творчество Гигов бе включен в класацията "Световните мъже на 21 век" на САЩ и получи "Златен медал за България".

Съпругата му Елена Хайтова  е автор на 11 книги- документална и художествена проза. След излезлите две книги за баща й - "Баща ми - най- дивият разказ" и "Гладиаторът Хайтов"тя подготвя трета. Изданието предстои да се появи на книжния пазар през 2014-а, когато се навършват 95 години от рождението на автора на "Диви разкази".