Правителството ще си свърши работата, зарече се Нинова

Тя беше категорична, че президентът е трябвало да присъства на извънредното заседание

Това правителство ще си свърши работата, въпреки натиска, заяви председателят на социалната комисия Корнелия Нинова. Г-н президент, налагайки вето дори върху текстове, които не касаят социалната сфера, вие блокирате влизането в сила на закона и социалните плащания, каза още тя по време на дебатите по ветото на държавния глава върху актуализацията на бюджета.

Нинова се обърна задочно към президента и заяви, че той е трябвало да присъства в пленарна зала. Председателят на социалната комисия посочи, че намаляването на приходите се налага по няколко причини.

"Служебното правителство, назначено от президента, намали растежа на 1%. В предвидените 1.8 млрд. лв. повече приходи за 2013 г. за първата половина на годината са събрани 379 млн. лв. Само несъбраното ДДС между февруари и май, когато управляваше служебното правителство, е 70%. Е как правителство на два месеца работа да навакса всичко това и да не предприеме корекции в бюджета?", коментира Нинова.
Тя подчерта, че разходите са ясно разписани - 160 млн. лв. за бизнеса, 40 млн. лв. за социални мерки, 86 млн. лв. за енергийни помощи. Нинова припомни, че при актуализацията на бюджета през 2010 г. Росен Плевнелиев като министър тогава посочва, че изготвените оценки за очакваното изпълнение на приходите очертават сериозно изоставане в събиране на приходите. През 2010 г. може, сега не – коментира Нинова.  "Целта е да пречите на правителството на Пламен Орешарски да си свърши работата. Това правителство ще си свърши работата, въпреки натиска", заяви тя.