Менда Стоянова подкрепи ветото на президента

Депутатът от ГЕРБ смята, че липсва аргументиран анализ за необходимостта от актуализация

Аз подкрепям ветото на президента. Подкрепям аргументите му. Това каза народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова на обсъждането на ветото на президента върху актуализацията на Бюджет 2013. Стоянова смята, че има липса на задълбочен и аргументиран анализ за необходимостта от актуализация. По думите й, има непрозрачно увеличение на разходната част на бюджета с около 300 милиона, без разчет на това за какво и кого са предназначени.

Ако изпълните предизборните си обещания за справяне с контрабандата и източване на бюджета и осигурите онзи 1 милиард лева допълнителни приходи, които предлагахте да увеличим миналата година, ако проведете тези мерки, които са заложени в данъчните закони, ще има преизпълнение, което би могло да покрие евентуален спад в резултат на недобрия ръст в икономиката, както и да останат пари за прилагане на различни политики", посочи депутатката.
"Ако спрете с партизантските си действия по поголовните смени на кадрите в приходните агенции по места, може би приходните агенции ще заработят. Да се разплащаш в срок е важно, но с тази актуализация изобщо не става дума за това.", обясни Стоянова.

Тя каза, че от предвидените 160 милиона лева 103 милиона лева ще се разплатят в силовите министерства. "За 40 милиона лева не получихме в кои ведомства ще се насочат, за какви разплащания", добави още тя.
"Имаме шанс с ветото на президента да направим някои промени в предложената актуализация – да задължим правителството да проведе действия по законови мерки за спиране на източването и контрабандата, да събира приходи. Призовавам да подкрепим призива на председателя Станишев – Орешарски, върши си работата", каза още депутатът.