Депутатите се събират на извънредно заседание

Днес ще се дебатира ветото на президента върху актуализацията на бюджета

В разгара на отпуските депутатите се събраха на извънредно заседание, за да обсъдят повторно Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет.

Актуализацията на бюджета за тази година беше гласувана на второ четене в парламента на 1 август. Седмица по-късно президентът Росен Плевнелиев наложи частично вето върху текстове от закона. За повторно разглеждане се връщат текстове за приходите, разходите и предвидения нов дълг. Държавният глава подкрепи отпускането на 40 млн. лв. за уязвимите групи.

След ветото обаче председателят на парламента Михаил Миков обяви извънредно заседание за обсъждане на закона в края на депутатската ваканция - на 30 август.

Парламентарната група на ГЕРБ не се съгласи с насрочената дата. 77 народни представители от партията на Бойко Борисов поискаха парламентът да бъде свикан по-рано. Така председателят на Народното събрание Михаил Миков бе принуден да прекъсне ваканцията на народните представители и да насрочи ново извънредно заседание – на 16 август.

Вчера, на извънредно заседание Бюджетната комисия предложи на Народното събрание да подкрепи актуализацията, с което да отхвърли ветото на президента. По-голямата част от участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество също изразиха становище, че актуализацията е неизбежна и навременна.