Протестиращи посрещат депутатите пред парламента (ОБНОВЕНА)

Мисия София

16-08-2013, 09:20

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Над 200 души освиркват северния вход на Народното събрание

Протестиращи блокираха движението по бул. "Цар Освободител" в района около парламента, предаде "Фокус". Десетки са се събрали пред главния вход на Народното събрание. Метални заграждения има около цялата сграда, а полицейското присъствие е засилено.

Недоволните развяват български знамена, голяма част от гражданите са дошли с велосипеди.

Друга по-голяма част протестиращи стоят в градинката при Художествената галерия. Те силно освиркват Народното събрание.

По информация на bTV 15 са автобусите от Южна България, пристигнали за протестите в столицата. Превозните средства са с регистрационни номера от Кърджали, Сливен и Пловдив, като на всички бяха сложени табела "Случаен превоз". Те влязоха в столицата преди около половин час и паркираха на бул. "Княз Ал. Дондуков", в близост до Министерския съвет.

Към момента не може да се каже, колко точно са пристигналите, и дали ще се включат в протеста против актуализацията на бюджета или в контрапротеста. Автобусите са се движели организирано в колона.

Към 09:15 часа над 200 протестиращи освиркваха северния вход на Народното събрание.

Привърженици на кабинета "Орешарски" пък се бяха събрали о главния вход на храм-паметника "Свети Александър Невски". Те смятат, че актуализацията на бюджета е правилна и са тук в подкрепа на правителството.

Депутатите продължават да пристигат за днешното пленарно заседание. При влизането си те са освиркани от присъстващите. Правят се опити да бъдат спрени коли, с които пристигат народните представители.

Към 10:00 часа девет автобуса и един микробус с протестиращи от Северна България пристигнаха пред Министерския съвет. Автобусите са с регистрация от северна България - Видин, Враца, Ловеч, Плевен.

По-голямата част от протестиращите срещу правителството, които бяха пред централния вход на Народното събрание, се насочиха към ул. "Г. С. Раковски". Жива верига полицаи, които са на бул. "Цар Освободител", им попречиха да преминат.

След като не успяха да преминат през кордона от полицаите, протестиращите се върнаха пред сградата на парламента.Те продължават да освиркват и да скандират "Оставка".

Някои от издигнатите лозунги гласят - "Български срам, позор, червена мърша", "Оставка на кабинета "Орешарски", "Стари курви и нов бардак = пропаднал враг".

Контрапротестиращите тръгнаха към сградата на Народното събрание с мощни викове: "Подкрепа".

Напрежение между полиция и протестиращи имаше на ул. "Московска". Недоволните граждани се опитаха да преминат по улицата през кордона от полицаи. Служителите на реда обаче ги избутаха назад и не им позволиха да преминат.

Един от протестиращите удари полицай, вследствие на което беше избутан назад. После гражданите се успокоиха и спряха да опитват да преминат през кордона.

Полицейското присъствие на ул. "Московска" се увеличи значително. По-голямата част от протестиращите се върнаха отново в посока храм-паметника "Св. Александър Невски".

Един протестиращ отиде да говори с полицай от кордона като гневно му каза – "Кои са онези там, че да стоят отделени от нас?", като визираше привържениците на правителството, които участват в контрапротеста, предаде Фокус.
Друг от протестиращите се обърна към полицията по мегафон, като ги попита – "На какво основание пускате контрапротестиращите да са пред храм-паметника "Св.Александър Невски"? Те нямат уведомление да стоят там, а да бъдат пред НДК".

Протестиращите, които бяха на ул. "Московска", се изтеглиха от там и в момента се намират до металните заграждания зад храм-паметника "Св. Александър Невски", като част от тях се насочиха към бул. "Васил Левски".

Протестиращите зад храма освиркват управляващите, скандират "Оставка", свирят на барабани, а из въздуха плющят български знамена. Представител на протестиращи е издигнал лозунг, който гласи – "Мишо Шамара и платената антиопозиция – позорният шамар, подкрепа за кабинета". Друг лозунг изпъква с думите "Богатите са в парламента, бедните – на жълтите павета, те все по-богати и по-богати, ние все по-бедни и по-бедни. Седянка до оставка". Броят на протестиращите възлиза на 300.

Най-много протестиращи срещу правителството към този момент има пред централния вход на парламента, а при градинката до Художествената галерия те са близо 60.
Привържениците на кабинета Орешарски пред главния вход на храм-паметника "Св. Александър Невски" вече надброяват 500. От време на време се надават скандирания "Победа", придружени от развети български знамена. По-голямата част от участниците в контрапротеста са издигнали лозунги, които гласят "Симпатични ли сме ви, г-н президент?", "Искаме президент обединител на нацията", "Ние нямаме офшорни сметки", "Ако не можете да помогнете, не пречете на Орешарски", "Искаме бюджет за хората, а не за „КАПИТАЛ-ите", "Шанс за Орешарски – шанс за хората на България".

Сред привържениците на кабинета има хора на всякаква възраст. Те разговарят помежду си на групички. Контрапротестът преминава спокойно и мирно. През загражденията около сградата на Народното събрание премина кола, най-вероятно на депутат, която беше силно освиркана и пед която протестиращите се опитаха да застанат, но полицията ги отдръпна и направи път на автомобила да премине.

Ситуацията около сградата на парламента остава сравнително спокойна. Не се чуват скандирания и освирквания, някои от участниците в протеста дори са насядали по земята. Полицията освободи част от пространството в района на контрапротеста, като се предполага, че именно от там ще преминат колите на депутатите.