Светена вода срещу дарение

Най-доброто от печата

16-08-2013, 06:53

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Монаси обърнаха Бачковския манастир на магазин

Скандална търговия на големия християнски празник Голяма Богородица подхванаха монаси от епархията на дядо Николай. В Бачковския манастир те раздаваха на вярващите светена вода само срещу дарение. Това видя репортер на „Монитор”.
Едва ли не чудодейно изцеление на бедност и болести. За това се молеха малцината богомолци, решили за поредна година да преспят на открито край Бачковския манастир в навечерието на Голяма Богородица. За разлика от минали години
поляните около обителта вчера бяха полупразни
Липсваха и виещите се край манастирската черква дълги опашки и традиционната блъсканица. За сметка на това в подножието на храма силна чалга и миризма на печени кюфтета и кебапчета посрещаше пристигащите богомолци.
За радост на вярващите обаче в нощта срещу Голяма Богородица Бачковският манастир не затвори портите си, както се е случвало в предишни години. Храмът остана отворен за тези, които искаха да си запалят свещичка за здраве пред копието на чудотворната икона на Божията майка и да си вземат светена вода от 4-те бъчвички в манастирския двор.
Двама възрастни монаси търпеливо наливаха светената вода в шишенца, подавани им предимно от жени. Сложените край буренцата бели кутии приканваха за дарения с големи надписи.
“Кой лев-два, кой и повече пускат хората в кутиите. Колкото имат възможност, толкова”, казаха монасите. По-малко били и традиционно дарените на храма агнета за курбана, които били седем, обясниха те. Един от дарителите на манастира се оказа и Георги Янев от оркестър “Орфей”.
“Всяка година, откакто се е родила дъщеря ми Цветелина, давам агне за курбана. За здраве го правя. Не само за себе си и за дъщеря ми. За здравето на целия български народ”, каза музикантът.
Мнозина дами, които вчера бяха именници, бяха избрали деня на Голяма Богородица, за да бъдат кръстени. Мариите искали кръщенето им да бъде на свят ден и на свято място, за да са здрави и да имат късмет, разказаха хора от обителта.
Въпреки по-малкото хора се оказа, че всички килии, които работят като хотелски стаи в манастира, са били заети седмици преди големия църковен празник.
Стая с 3 легла без санитарен възел струвала 15 лева на вечер.
Алъш-веришът вървеше с пълна сила и в подножието на манастира. Кебапче или кюфте от откритите скари струваше по левче, а шишчето – по 2,50 лева. Бурканче с овче кисело мляко вървеше за 3 лева, а биволското – за 5 лева. Палачинка с шоколад струваше 1,50 лева, а със сирене – 1,20 лева.
Дядо Николай, в чиято епархия е манастирът, не си вдигаше телефона до късно снощи, за да поясни защо светената вода се дава срещу дарение.