Шефът на ДАИ арестуван след подслушан разговор по GSM

Най-доброто от печата

16-08-2013, 06:37

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Купуването на книжки е една от версиите, които се разпространяват в бранша на автоинструкторите по повод арестите в ДАИ.

От 2 месеца телефонът на Валентин Божков е бил подслушван. Срещу шефа на автомобилната администрация са били използвани СРС, разрешени по досъдебно производство, научи "24 часа". 

Арестът му във вторник е станал след и заради информация за проведен от него телефонен разговор. 

Разследването срещу Валентин Божков е за корупционни практики и престъпление по служба, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

На него и на още 5-има служители на агенцията са повдигнати обвинения, пише още в съобщението, без да се уточнява по кой текст от Наказателния кодекс.

Шефът на ДАИ бил задържан в кабинета си в сряда към 16,30 ч, а по-късно е освободен с мярка за неотклонение подписка.

По същото време на територията на София, Благоевград и Велико Търново са задържани подчинените на Божков, сред които и неговата секретарка, както и дъщеря на инспектор от Благоевград, научи "24 часа". "Иззети са парични суми в левове и евро", казаха от прокуратурата.

Валентин Божков е позвънил на зам.-министъра, който отговаря за транспорта - Антон Гинев, и е поискал среща. Казал му, че 

си е подал
оставката 

в деловодството на министерството. "Клиентът ми е обвинен в непредумишлена безстопанственост, без да е посочен размер на вредата, която е нанесъл", каза адвокатът на Божков Христо Георгиев.  Купуването на книжки е една от версиите, 
които се разпространяват в бранша на автоинструкторите по повод арестите в ДАИ.

Отворете страницата на "Автомобилна администрация" и вижте изпитите в София на 5 юли. Там има няколко автоучилища, чиито кандидати за книжка са скъсани на теория. Срещу явилите се на изпит пише като мотив за скъсване - неразпознаваем изпитен комплект. От бранша на автоинструкторите лансират идеята, че на тази дата в някои групи са били подготвени пликове с решени листовки, а са били хванати и оттам е започнало разследването. Автоинструктори твърдят, че продължава купуването на шофьорски книжки, особено в провинцията. Дори се организирали групи за пътуване до града, в който софиянци да се явят на изпит. 

И докато в бранша на автоучилищата имаха версии за арестите, то автобусните превозвачи и собствениците на фирми за товарни превози не бяха наясно какво се случва. Те отричаха някой от автомобилната администрация и от ДАИ да си е позволявал да им иска пари. Това има обяснение, тъй като тези браншове по традиция са силни и при опит да им искат пари ще отидат при министъра си.

Нищо не знаем, вчера казват едно, днес - друго. Нека се избистрят нещата и тогава ще излезем с позиция, каза Миролюб Столарски от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт. На нас пари не са ни искани и никой от превозвачите не се е оплаквал. Доколкото разбирам, това било при издаването на книжки. Само берем ядове с тези фалшиви книжки, идват шофьори, даваме им автобуси, а те не могат да карат, реагира той.

Галя Топалова от "Етап" и "Груп" каза, че всички автобусни превозвачи са учудени. И в техния бранш нямало сигнали за искани пари. Но пък превозвачите отдавна протестират срещу
високите глоби 

Те започвали от 500 лв. нагоре и един инспектор от ДАИ може за един ден да глоби фирма с 8-10 авгобуса с 20 000 лв. Това си било чудна предпоставка за корупция.

Вторият проблем, за които те сигнализират, са ниските заплати на служителите от автомобилната администрация. Те са от 450 до 700 лв., което направо си е мотив те да прибират пари.

Адвокат Христо Георгиев: Кабинетът на Божков е претърсван без разрешение от съдия, задържан е незаконно

- Адвокат Георгиев, в какво е обвинен г-н Валентин Божков?
- Предявено му бе обвинение за непредумишлена безстопанственост. Прокуратурата не е посочила с какви действия или бездействия е извършена тя, както и размера на вредата, ако има такава. Една вреда се доказва с експертиза, каквато съм убеден, че липсва по досъдебното производство.


- От кого е подаден сигналът срещу Божков и за какви нарушения?
- Не са ни представени никакви материали и доказателства, ако такива са събрани. Прокуратурата има лоша практика, първо да повдига обвинения, а после да търси доказателства. Цялата тази акция е поредният пиар. Ако някой е решил да смени г-н Божков на поста в агенцията, не е нужно да образува наказателно производство, просто можеше да му поиска оставката.

- Отстранен ли е от длъжност?

- Доколкото знам, днес г-н Божков бе на работа. Решението дали ще бъде отстранен е на министъра на транспорта.

- Претърсвано ли е жилището му?
- Не. Претърсен е кабинетът и това е направено без разрешение от съдия в условията на неотложност. При условие че делото е образувано преди 2 месеца е меко казано странно да се прави претърсване в условия на неотложност, и то в работен ден и час. Това навежда на мисълта, че някой се страхува от съдебния контрол. Освен това задържането му е направено с полицейска заповед, което е незаконно. При образуваното досъдебно производство законът е категоричен, че това става с прокурорско постановление.


- Знаете ли какво са открили полицаите в кабинета?
- Очаквам да ни бъдат предявени всички материали по делото, както и да бъде конкретизирано обвинението, защото в момента не знаем срещу какво трябва да се защитаваме.


- Ще обжалвате ли наложената мярка за неотклонение подписка?
- Не е необходимо.

 Задържали и дъщеря на инспектор от Благоевград

Ася Миленкова, дъщеря на инспектора от благоевградския ДАИ Димитър Миленков - Миче, е една от задържаните при акцията в сряда. За 23-годишната жена имало съмнения, че участва като помагач в корупционни схеми с участието на баща .

Ася била закопчана, докато слизала от БМВ пред блока си в благоевградския кв. “Орлова чука”.

“Задържаха дъщеря ми без никакви обвинения. Днес вече си е вкъщи и обядваме заедно. Пълни глупости са слуховете за корупция. Ася е обикновен шофьор на камион, можете да я видите зад волана. Няма собствена фирма, а е наемен работник”, каза за “24 часа” Димитър Миленков. 

Самият той бе арестуван на 4 юли т.г., защото имало сигнал, че е прибрал 3 банкноти по 20 лв., като подкуп от шофьор на полски микробус край Благоевград. След 24-часов престой в полицията обаче бе освободен. “Не са ми повдигали обвинения. Не съм разпитван и не са ми искани обяснения. Явно сме трън в очите на някого. Обискираха къщата ми, но нищо не откриха освен кочан ЧМД (документ, придружаващ превоз на товари - бел. ред.)Ново лекарство”, обясни Миленков. Според него от къщата му в с. Бело поле антимафиотите тогава иззели лаптопите на съпругата и малката му дъщеря. От кабинета му в ДАИ пък конфискували служебния му лаптоп.

“Обърнаха къщата ми с краката нагоре, защото някой им казал, че съм милионер”, допълни Миче.

Началникът на ДАИ - Благоевград, Георги Ангелски отказа коментар. “Аз лично не съм задържан. Повече информация не мога да дам”, заяви той. 

Няма задържани служители на ДАИ във Велико Търново. Това заяви началникът на звеното на агенцията Петър Петров. “Щом си вдигам телефона, значи съм на работа и нищо не се е случвало с мен. Даже днес проведохме акция с полицията за контрол на чуждестранни автобуси, камиони и таксита по холандския метод и съм се явил на мястото 1 час и 15 минути преди работното ми време", каза Петров. Според него не са извършвани проверки, арести и обиски в самата сграда на ДАИ във Велико Търново, а става дума за неправилно изтълкувано изказване на министър Данаил Папазов. 

 Според наши източници част от задържаните при акцията във вторник са били командировани служители на “Автомобилна администрация” от София в Търговище. Те се връщали с кола към столицата, но ченгета от ГД “Национална полиция” завардили пътя София-Варна недалеч от лясковското с. Козаревец. Там спрели автомобила и арестували тримата пътуващи. Те са били отведени за задържане в Горна Оряховица, където са останали до сутринта, и в сряда били конвоирани в София.

Министърът оглежда кандидати  

Очаквам да получа повече информация от разследващите за нарушенията в автомобилната администрация. Те и днес работят в сградата на “Гурко”, каза министърът на транспорта Данаил Папазов. И уточни, че е трябвало да има информация в сряда, очакваше я и в четвъртък.

Той също потвърди, че шефът  Валентин Божков си е подал оставката. 

В понеделник, като се върна в София, ще започна срещи с кандидатите за директор на Изпълнителна агенция “Автомобилната администрация”, трябва да има одобрение и от министър-председателя. 

Ще има доста промени в агенцията, и персонални, и структурни, каза още той. 
 Министърът обаче иска да види какви са нарушенията и тогава да промени структурата на агенцията, която контролира транспорта. “Искам веднъж завинаги да бъде изкоренена корупцията там”, каза Папазов. Но заяви още, че заплатите там са ниски, трябва да са такива, че да е трудно да ги купят.