Все повече чужденци търсят убежище у нас

Броят на бежанците се е увеличил драстично в сравнение с миналата година

Броят на чужденците с и без гражданство, които търсят закрила от България, се е увеличил значително в сравнение с 2012 г. Това каза вицепремиерът Маргарита Попова в Стражица.

Тази година броят на бежанците рязко се е увеличил в сравнение с миналата година. Само за шестмесечието на 2013 г. бежанската вълна, която общо сме приели в България, е повече, отколкото са хората, потърсили закрила през 2012 г. През 2012 г. броят им е бил около 1380, тази година са 1880, само за шестмесечието, заяви Попова.

Най-много чужденци идват от Сирия, Алжир, Ирак и Мали. Сирийците са най-многобройни - повече от 740 души. Молбите за закрила от Алжир са над 220, а тези от Ирак и Мали са повече от 100.

Чужденците са предимно мъже, като от общия брой бежанци, около 1500 са мъже. Има и семейства с деца.

Местата в България, отредени за хора, които търсят закрила, са три на брой. Те представляват един транзитен център и два регистрационни, единият от тях е в София, другият е в новозагорското село Баня.

"Тази и миналата година президентската институция работи доста усилено, заради това, че доста хора търсят закрила, заради конфликта в Сирия и регионалните конфликти в Северна Африка", каза още Маргарита Попова. "Поради това намерихме за необходимо да интезифицираме контактите си с Държавната агенция за бежанците и с Български червен кръст. Преди по-малко от месец и половина в президентството имаше конференция, където аз подписах споразумение с Български червен кръст и с председателя на Държавната агенция за бежанците, за да може да си сътрудничим и да работим по-добре”, заяви вицепрезидентът.