СДС и БЗНС на Николай Ненчев ще влязат в Реформаторския блок

Божидар Лукарски многократно изяви готовност за общи действия с Реформаторския блок.

 

Утре партите от реформаторското обединение - ДСБ, "Движение България на гражданите" (ДБГ), "Синьо единство", "Зелените" и партията на Касим Дал и Корман Исмаилов "Свобода и достойнство" - ще подпишат меморандум за присъединяването на СДС и БЗНС. Веднага след това ще дадат обща пресконференция, съобщиха от пресцентъра на ДБГ.

Предложението за включване на СДС и БЗНС дойде от ДБГ в края на юли. Преди това председателят на СДС Божидар Лукарски изрази готовност за разговори с Реформаторския блок, въпреки че имал резерви към някои от партиите.
От БЗНС са получили покана още преди седмица и обявиха, че ще се включат в Реформаторския блок. Тогава председателят на земеделците Николай Ненчев, цитиран от партийния пресцентър, коментира, че за него и партията му е чест да се присъедини към този "демократичен, реформаторски съюз, който има ясни политически намерения и цели".
При преговорите за създаването на Реформаторския блок лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че няма да разговаря със СДС преди националната конференция, на която ще бъде избрано новото ръководство на Съюза на демократичните сили.

Същевременно се водят и разговори за създаване на граждански съвет към обединението, в който да влизат интелектуалци, експерти, граждани и протестиращи. Идеята е гражданския съвет да помага при изпълнението на програмата на блока, която се състои от 12 точки, включващи нови изборни правила, прозрачност при финансирането на партиите, освобождаване на съда и прокуратурата от политически, олигархични и мафиотски зависимости.